Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Bli inte stressad över pengar

Pengar stressar. Det kan många svenskar skriva under på. När Statistiska centralbyrån tog fram siffror för tre år sedan visade det sig att över en miljon svenskar har svårt att klara oförutsedda utgifter.

Tänder behöver plötsligt lagas, ett tak läcker, bilen går sönder. Saker händer. Men det finns inte ekonomi för det. Varför? Kanske för att det inte finns en buffert för oförutsedda händelserna.

Samma stress kan många känna inför pensionen. Kommer vi att sitta fattiga i våra hem när pensionen är här? Hur mycket kommer vi egentligen ha i pension? Och vad kommer den att räcka till?

Om vi är medvetna om att pengar stressar och lösningen är koll på läget och en sparad buffert – varför är det så svårt att nå dit? Varför sparar vi inte bara ihop en hög pengar och skippar stressen, både nu och för framtiden?

Naturligtvis har inte alla möjlighet att spara privat till pensionen. Men för en hel del handlar det också om att vi så gärna vill leva i nuet. Köpa och göra saker just precis exakt nu.

Om det skriver Elin Helander, kognitionsvetare och sparpsykolog, i sin nya bok ”Hjärnkoll på pengarna” som kommer ut nu i september.

Som titeln skvallrar om hänger pengastressen mycket på vår hjärna som enligt Elin är en riktig latmask. Hjärnan söker enkla och snabba lösningar i livet. Och för att skapa ekonomiskt lugn måste du komma över ditt och hjärnans uppskjutandebeteende som gör att du inte tar tag i din ekonomi.

För även om vi vill leva så mycket i nuet får vi inte glömma att det också kommer en framtid.

Ditt nuvarande jag mår inte bara bäst av att tänka på nuet och att strunta i framtiden. Att tänka och agera kortsiktigt skapar en otrygghet inför framtiden som även påverkar ditt nuvarande jag negativt. Att veta att man klarar av oförutsedda händelser i framtiden skänker också en trygghet som infinner sig här och nu, skriver Elin Helander.

I boken tipsar hon om tre steg för att undvika pengastress:

  • Bryt ner det som ska göras i delmoment.
  • Belöna dig själv efteråt.
  • Lova dig själv att redan i dag lägga en kvart på det som ska göras.

Samma metod går såklart alldeles utmärkt att använda när det kommer till din pensionsångest och att trygga ditt långsiktiga sparande inför framtiden.

Så, kanske läge att starta med steg ett redan i dag?

Här kan du läsa mer om Elins bok: http://www.elinhelander.se/

Louise Svensson