Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Så påverkar en nedgång på börsen din pension

När börsen går ner är det lätt att drabbas av panik. Men börsnedgångar behöver egentligen inte ha så stor betydelse. Det är hur du agerar i nedgången som avgör effekten på sparandet.

Det finns mycket att spara till. På kort sikt kanske det är en semesterresa eller drömbilen som hägrar. På lite längre sikt ett nytt boende. Men på riktigt lång sikt har vi alla ett sparande gemensamt – pensionssparandet. Det är, förutom de sista åren, alltid ett långsiktigt sparande och då är det bra att vara medveten om hur vi bäst agerar för att maximera det långsiktiga utfallet.

Mikael Tarnawski-Berlin förvaltar fonden Carnegie Global. Han tycker att det är viktigt att komma ihåg att börsen inte är ett kasino.

– På kort sikt kan aktiekurser röra sig utan relation till bolagens verkliga utveckling.  Men över tid, alltså fem år eller längre, följer aktiekurser de underliggande bolagens utveckling. Ökar bolagens vinster kommer aktiekurserna att följa efter, säger Mikael Tarnawski-Berlin.

Vad innebär det här för mitt sparande?

Ställ in dig på att nedgångar kommer med jämna mellanrum. Det hör till. Många spenderar mycket tid på att bestämma vilken tvättmaskin eller bil de ska köpa. Man jämför alternativ, kollar betyg på internet och letar efter den billigaste affären innan det är dags att slå till. Samtidigt kan man välja att investera stora pengar i en fond baserat på en notis i tidningen. I tider av börsnedgångar är det lättare att känna sig trygg och sova gott om natten om man har gjort hemläxan och känner sig trygg med sin förvaltare.

– Ett bra exempel är Warren Buffetts bolag Berkshire Hathaway som är en av de bästa aktierna i USA de senaste 50 åren och har stigit med mer än 20 procent per år. Trots det har aktien fallit med mer än 40 procent fyra gånger. Hade man fått panik och sålt sina aktier på botten hade avkastningen blivit mycket sämre. Den som istället behållit sina aktier utan att sälja skulle ha åtta gånger så mycket pengar som den som sålde på botten och köpte tillbaka efter att det ”stabiliserats”, säger Mikael Tarnawski-Berlin.

Tre tips

När börsen är skakig kan det därför vara värt att ställa sig följande frågor:

1. Hur lång tid är det kvar till pensionen? Minska den andel av sparandet som är placerat i aktier och fonder när pensionen närmar sig. Eftersom du snart kommer att behöva använda dig av pengarna är det viktigt att minska risken så att du inte tvingas ta ut pengar i ett ogynnsamt läge – kanske mitt i en börsnedgång.

2. Hur ofta ska man utvärdera sin fondförvaltare? Ungefär vart femte år kan du ställa dig frågan om de fonder du valt levererar en bra avkastning till en rimlig avgift, jämfört med andra liknande fonder.

3. Tänk först – agera sen. I de flesta områden i livet är aktivitet något positivt. Men när det gäller sparande gäller det omvända. Försök att koppla bort nyhetsbruset och följ din sparplan oavsett börsens upp- och nedgångar. Den bästa aktiefonden i USA 2000-2010 hade en årlig avkastning på 18 procent. Men när man tittade på vad fondens investerade fick för genomsnittlig avkastning var den -11 procent. Anledningen är att investerarna köpte fonden när den gått upp och sedan sålde den när den gick ner. Det är mycket bättre att spara samma belopp varje månad och inte ändra för mycket.