Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Andreas Gyllenhammar, hållbarhetschef Sweco. Foto: Pexels, Sandra Lee Pettersson

Maria Schultz

Så sparar du pengar – laga ägg i diskmaskinen

Jakten på energitjuvar i hemmet intensifieras inför vintern och köket är en plats värd att titta extra noga på. Energismart matlagning sparar både pengar och miljö. Det här ska du tänka på.

Kan du tillaga ägg i diskmaskinen? Eller värma en förrätt i motorhuven på bilen? Tänk kreativt och utnyttja de värmekällor som finns tillgängliga av andra skäl. Tipsen kommer från boken ”Kokbok utan kok” som Lotta Lundgren tagit fram på uppdrag av Sweco för tio år sedan. En bok som om möjligt är ännu mer aktuell idag, berättar Andreas Gyllenhammar, hållbarhetschef på Sweco och klimatexpert. För det är i köket vi förbrukar en stor del av vår energi. För den som bor i lägenhet är köket ofta det rum som slukar allra mest el medan det i en villa står för en mindre, men fortfarande betydande, andel av den totala förbrukningen.

– Exakt hur mycket energi som går åt i köket varierar väldigt beroende på ålder och prestanda på spis, kyl, frys, diskmaskin och andra vitvaror. Men vårt beteende i köket påverkar också. Att koka utan lock, skölja disken i varmvatten eller tina mat i mikron är exempel på beteenden som drar mycket energi, säger Andreas Gyllenhammar.

Stigande elpriser ger förändrat beteende

Beteenden kan sitta djupt och ta lång tid att förändra. Men i takt med att elpriserna stiger inser många att förändrat beteende kan ha stor påverkan på hushållskassan. Det som drar mest energi är oftast att förvara mat, följt av tillagning av mat och sist att diska. Att byta ut gamla vitvaror kan spara mycket energi. Gamla frysboxar är till exempel riktiga energitjuvar och en modern induktionshäll använder knappt hälften av energin jämfört med en gjutjärnshäll.

– Jag tror att de underhållsrelaterade åtgärderna är lättast att få till. Att till exempel frosta av frysen regelbundet om den inte är frostfri. Och att dammsuga bakom kyl och frys, det kan minska energiåtgången med hela 25 procent. Se också till att stämma av temperaturen i kyl och frys så att du inte har för kallt, säger Andreas Gyllenhammar.

Förändra vardagen

Den svåraste förändringen tror Andreas blir det man är van att göra varje dag. Ett sätt att synliggöra effekten kan vara att mäta energiåtgången på vitvarorna. De ekonomiska incitamenten för att spara energi är, med dagens elpriser, goda. Försök titta på hur ni använder köket och bli lite kökssmart. Att koka med locket på, tina fryst mat i kylskåpet, använda mikron och slå av köksfläkten så att den inte drar el samt suger ut kökets varmluft är exempel på förändringar.

– Rent generellt handlar det om att vara medveten om var energin används, och prioritera insatserna där de gör mest nytta. Ta hjälp av kommunens energirådgivare om det verkar oöverstigligt. Energi används inte bara i huset utan också i hela kedjan för hur din mat hamnar på bordet. Genom att handla mer säsongsbetonat och närproducerat hjälper du till att påverka hela matsystemet. En smart lösning är också att gå ihop och laga mat tillsammans med andra. Då sparar du energi och får förhoppningsvis en trevlig upplevelse samtidigt, säger Andreas Gyllenhammar.

I Kokbok utan kok utforskar Lotta Lundgren lekfullt hur vi kan laga mat på energibesparande sätt. Andreas tipsar om två recept för dig som vill testa att laga mat med hjälp av bilen och diskmaskinen. Hela boken finns tillgänglig gratis här!


Tillaga grönsaker i bilen medan du kör:

– Blanda grönsaker du tycker om med lite olja, salt, peppar i ett foliepaket.

– Öppna motorhuven och lägg paketet på motorblocket eller grenrören som blir varma när bilen är igång.

– Kör dit du ska. Det är bra om sträckan tar åtminstone 20 – 30 minuter för att grönsakerna ska hinna tillagas.

Koka ägg i diskmaskinen:

– Plasta in ägg. Använd dubbla plastpåsar så slipper du få diskmedel på äggen.

– Sug ur luften ur plastpåsarna så att det varma vattnet kommer åt att värma äggen.

– Lägg in paketet i diskmaskinen.

– Kör ett program som kommer upp i 70 grader för att äggen ska tillagas.

Relaterade ämnen