Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Snabbast in i arbetslivet är en vinnare

Börja tidigt lika viktigt som att arbeta längre” löd rubriken på DI-debatt i går. Eva Adolphson, pensionsekonom på Alecta tillika författare av debattartikeln påpekar att det är långt ifrån alla som vill, kan eller orkar arbeta högt upp i åldern. Därför kan en förlängning av arbetslivet även ske genom att fler börjar arbeta tidigare.

I somras kom Alecta med rapporten ”Ett långt arbetsliv börjar tidigt”. Den visar att Sverige är ett av de länder som har högst examensålder inom OECD. Den genomsnittliga examensåldern på svenska högskolor och universitet är över 29 år och den så kallade etableringsåldern på arbetsmarknaden är 26 år, jämfört med 20 år så sent som i slutet av 80-talet.

I samband med att Alectas rapport publicerades skrev vi i blogginlägget Nu får det vara slut på slackerlivet att även om utdelningen kommer först när arbetslivet är över så är det snabbast in i arbetslivet som vinner.

Eva Adolfssons debattartikel är ett viktigt inlägg i debatten om att det krävs fler arbetsår för att pensionssystemet ska vara hållbart. För det finns gränser för hur mycket pensionsåldern kan höjas. Att börja arbeta tidigare förlänger också arbetslivet och leder till mer i plånboken den dag vi går i pension och här har man även ränta-på-ränta-effekten på sin sida.

 

Louise Svensson