Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Soffan – vår älskade möbel

I förra veckan gästbloggade inredaren Frida Ramstedt och bjöd på underhållande läsning om att våra soffor avslöjar vilka vi är. Idag gästas vi av inredaren, stylisten tillika trendföreläsaren, Henrick Eriksson som också pratar om soffor som den ultimata platsen att chilla i.

Henricks rum Henrick Eriksson Henricks rum2

Soffan – vår älskade möbel
Vi inreder oftast efter två saker i hemmet, soffan och tv:n. De är dessutom oftast en kombination som kan bli rätt statisk.

För många är soffan en plats att vila, jobba, umgås, äta och titta på tv i. Vi svenskar älskar våra soffor och vi byter gärna ut soffan när vi flyttar, ändrar om eller liknande. Vi skapar någon form av förhållande till våra kära soffor, och ofta gör vi slut med den när det är dags att starta om på nytt.

Soffan är också ett sätt att kunna briljera och visa status, samtidigt som man visar vem man är. Med olika materialval, färger och modeller så kan vi kommunicera med besökare och gäster.

Runt om i världen så placerar vi våra soffor olika, och i Sverige tycker vi om att trycka upp den mot den stora och långa väggen i vardagsrummet, mitt emot tv:n, medan man i centrala Europa och USA tycker om att placera den mitt i rummet, gärna så den känns som en central möbel.

Något annat som skiljer sig lite inom inredning är bland annat sättet att umgås, vilket gör att placeringen blir lite olika, på olika ställen runtom i världen.  Sittgrupper och soffor som är gjorda för att kommunicera och umgås i, placeras mitt emot varandra eller i vinklar mot fåtöljer och stolar, allt för att ha ögonkontakt och för att kunna sitta samlade under umgänge.

Jag skulle vilja ge dig några praktiska tips om vad du kan göra med din soffa i ditt hem, eller på din arbetsplats. Kanske möblera om inför sommarens lata dagar?

Börja med att titta på rummet med nya ögon. Ställ några frågor till dig själv som hjälper dig på traven.

Varifrån kommer dagsljuset in i rummet?

Finns det dörrar, portaler eller flera olika vinklar till andra rum?

Finns det andra ytor som kan tas bort eller som kan byta plats?

Vad använder du/ni soffan till?

Vilken är din dröm att använda soffan till?

Har du ett stort flöde av dagsljus så kanske du ska titta på hur ljuset faller in i rummet. Man vill inte bli bländad av solen, vare sig man umgås eller tittar på tv. Givetvis kan man arbeta mer med jalusier och textil om ljusflödet är för starkt om soffan skulle passa riktigt bra på en viss plats.

Placera inte en soffa med ryggen mot dörrar om det går, det kan upplevas som om att det blir stopp i rummet, så går det, placera soffan/sofforna så det blir en fri passage att röra sig mellan olika rum eller i rummet.

Har du stora ytor, ställ gärna soffan/sofforna centrerat i rummet och mitt emot varandra, det kanske kommer kännas obekvämt i första tanken, men du får genast en loungekänsla och det ser välplanerat ut. Du får också ett utmärkt utrymme för att umgås. Har du bara en soffa kanske ett par stolar kan vara snygga till, eller en ottoman?

Om du har soffan placerad mot väggen, och vill ha den där, dra ut soffan en bit från väggen, så ger det ett luftigare intryck. Samma sak gäller om du bor på en mindre yta.

När det kommer till att piffa upp soffan, så finns det allt från sofföverdrag, till kuddar och plädar som gör din soffa och ditt rum som nytt. Det är ett enkelt sätt att göra stora förändringar i ett vardagsrum, som dessutom inte behöver kosta så mycket. Då kan du också byta färgskala och uttryck efter humör, säsong eller trend.

Att sätta nya ben på soffan kan lyfta den rejält. Byt ut de gamla träbenen på den bruna, gamla manchestersoffan till metallben i koppar eller mässing, så har du en up-to-date version som dessutom är personlig.

Älskar du din soffa, så ta hand om den och ge den nytt liv emellanåt, eller kanske en ny placering i rummet.

Henrick Eriksson