Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Sötebrödsdagarna är över – lågkonjunktur på ingång

Årets konsumtionsrapport släpptes idag av Centrum för Konsumtionsvetenskap och forskarna ser tydliga tecken på att svångremmen börjar dras åt i Sverige. Det innebär att en lågkojunktur är på gång.

Själva rapporten bygger främst på siffror från Statistiska centralbyrån och SOM-institutet vid Göteborgs universitet, men även andra myndigheter och forskningscentra har bidragit med statistik.

– Årets rapport heter ”Orosmoln” och visar att sötebrödsdagarna är över och att svångremmen börjat dras åt i Sverige, säger John Magnus Roos, forskare vid Göteborgs universitet.

Där man främst ser en nedgång och som även historiskt förebådat lågkonjunktur är listan nedan:

• Färre besök på kvällsrestauranger, barer och pubar.
• Mindre pengar läggs på nöjesrestauranger.
• Mindre pengar spenderas utomlands.
• Mindre pengar spenderas på kläder.
• Färre köp av nya bilar.
• Inköp av möbler och inredning ökar mindre än tidigare år
Ändå har den totala konsumtionen i Sverige ökat 2018, men det försklaras av att kategorierna mat och bostad ökade mer än på länge.

– Då ekonomisk oro råder spenderar människor mer på det nödvändiga som mat och bostad, och mindre på det som kan skjutas upp – som ny bil, möbler, kläder, utlandssemester och nöjesrestauranger, säger John Magnus Roos.

Ytterligare tecken på ekonomisk oro är minskad generositet. Vi ger helt enkelt mindre till hjälporganisationer och presenter till andra. Man fokuserar mest på sin egen situation.

Relaterade ämnen