Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Spana in Sharon Lavies skattetips inför årsskiftet

Innan du checkar ut helt från 2021 kan det vara nyttigt att även checka av några saker kring din privatekonomi. Här är fyra tips från sparekonomen Sharon Lavie. 

 

  • Använt ROT och RUT i år?

För dig som anlitat hantverkare eller betalat för husarbeten kan du ha rätt till ROT- eller RUT-avdrag.
– ROT- och rutavdrag räknas ihop och får sammanlagt uppgå till max 75 000 kronor per person och år, säger Sharon Lavie.
Sedan den 1 januari 2021 ligger taket för RUT-avdrag på 75 000 kronor per person och år medan ROT-avdrag legat kvar på max 50 000 kronor per person och år. 

Nytt för 2021 var också RUT-avdrag för fyra nya tjänster:

  • Tvätt av kläder och hemtextil vid tvättinrättning, inklusive transport.
  • Montering av möbler och möblering av bostad. Inredningstjänster kan inte dras av.
  • Transport av bohag till dels second hand-butiker, loppisar och liknande där det kan komma till återanvändning, dels till och från magasinering.
  • Enklare tillsyn av bostad, exempelvis ta in post, vattna blommor, spola kranar och toaletter.

– Om du har ett pågående arbete får du bara skattereduktion för fakturor som är betalda före årsskiftet. Har du betalat i förskott ska arbetet vara slutfört före den 31 januari 2022, berättar Sharon.

Ett tips är också att som par fördela fakturorna mellan sig. Om den ene i hushållet betalar mindre i skatt kan ni omfördela så att den andre kan utnyttja skattereduktionen. Be då leverantören om att dela upp fakturan mellan er, så att det rapporteras in rätt direkt. Det går också att göra i efterhand hos Skatteverket.

 

  • Har du kapital att skatta för?

Om du gjort vinst av kapital – exempelvis sålt en bostad, fonder eller aktier med vinst, eller fått inkomsträntor eller inkomster vid uthyrning av bostad, måste du skatta vinsten med 30 procent eller 22 procent för bostadsvinst.

Men du kan också kvitta vinsten mot en förlust – om du kanske vill sälja av fonder eller aktier som gått med förlust.

– Har du aktier eller fonder som gått ned under året kan du ”vända” dem, vilket innebär att sälja dem ett par dagar innan nyår och köpa tillbaka dem nästa år. På så sätt utnyttjar du förlusten till att kvitta vinster och köper tillbaka dem billigt nästa år om du vill ha kvar dem, tipsar Sharon.

 

  • Har du ISK-konto?

Tänk på att schablonskatten för ditt ISK-konto beräknas på pengar som finns på ditt ISK-konto den 31 december. Undvik därför att onödiga pengar ligger och skvalpar där – återinvestera dem hellre.

Och om du tänker flytta ditt vanliga fondsparande till ett ISK eller en kapitalförsäkring så sälj fonderna före årsskiftet och köp tillbaka dem till ditt ISK eller kapitalförsäkring efter årsskiftet. 

– Din årliga schablonskatt på fondkontot är 0,12 procent av värdet på fonderna den 1 januari. Gör du bytet fel får du skatta för fonderna två gånger, säger Sharon.

 

  • Vill du skänka pengar till välgörenhet?

Om du vill få en skattereduktion för dina pengagåvor måste du skänka minst 2 000 kronor under året, till en godkänd välgörenhetsorganisation. Du måste också ha  skänkt minst 200 kronor per gång till en och samma organisation. 

Skattereduktionen ligger på 25 procent av gåvobeloppet och maximal skattereduktion är 1 500 kronor per år – alltså gåvor för totalt 6 000 kronor.

God ekonomisk jul!