Vill du ta tag i din ekonomiska situation, få koll på inkomsterna och utgifterna? Då kan det vara intressant att få en inblick i hur andra har det. Så här sparar och spenderar svenska hushåll.
Att jämföra sig med andra ligger i människans natur. Och när det kommer till ekonomi blir frågan ofta känslig. Vad som syns på ytan speglar inte hela verkligheten. För vissa kanske inkomsterna är höga – men så är även utgifterna. För andra är ekonomin i balans men känslan av kontroll saknas ändå.
När det kommer till privatekonomin kan det vara skönt att försöka sluta tänka på hur andra har det och bara utgå från den egna situationen. Men visst kan det också vara intressant med statistik om hur andra hanterar sina pengar – och tänker och känner inför sin privatekonomi. Kanske kan det inspirera, eller bara lätta lite på oron, kring den egna situationen.
Så här sparar svenskarna
Svensken sparar i genomsnitt 3 726 kronor i månaden men 12 procent sparar ingenting. De vanligaste sätten att spara är aktiefonder som 45 procent av de som sparar anger att de investerar i, medan 44 procent sätter in pengarna på ett sparkonto utan ränta, enligt en undersökning från ICA Banken. 43 procent av de som svarade hade fem eller fler månadsinkomster efter skatt i sparande.
– För många går sparandet kanske lite på rutin. Det är inte alltid summan man sparar hänger med när inkomsten ökar. 56 procent angav i undersökningen att de inte ökade sitt sparande i samband med sin senaste inkomstökning, säger Magnus Hjelmér, sparekonom på ICA Banken.
Så här spenderar svenskarna
Under semestern ökar utgifterna för många. 86 procent spenderar mer under ledigheter och 51 procent gör en särskild budget för sommarsemestern. Konsumtionen kan vara svår att få grepp om och en bra budget är ofta till stor hjälp för att få koll på ekonomin, både till vardags och under semestern. Budgeten behöver inte vara perfekt från första början. Gör en enkel version och korrigera kontinuerligt när det behövs. På så sätt hålls budgeten levande och blir en naturlig del av planeringen.
– Fyra av tio svenskar anger att de använder sina sparpengar på andra sätt än de planerat. Det skulle kunna vara ett tecken på att många kanske konsumerar saker i onödan, eller att de inte gjort en tillräckligt bra budget, säger Magnus Hjelmér.
En annan slutsats från undersökningen är att nästan var tionde svensk befinner sig i en utsatt ekonomisk position. De skulle inte klara av att hantera en oförutsedd utgift på 20 000 kronor utan att ta ett lån eller sälja något. Det leder ofta till stress och oro.
– För en del människor är det väldigt svårt att få ihop privatekonomin. För andra kan det göra stor skillnad att ta tag i sin ekonomiska situation. Nästan två av tio personer uppgav att de lägger mindre än tio minuter i veckan och en av tio lade ingen tid alls på sin ekonomi. Det visar att det finns utvecklingspotential och lågt hängande frukter för många, säger Magnus Hjelmér.