Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

ap7se

Stjärnfall bland indexfonder motsäger inte forskningen

Svenska indexfonder har fått se sina betyg sänkas, kunde Jonas Lindmark på Morningstar berätta i augusti. Förklaringen är att småbolag är underrepresenterade i indexfonderna och att småbolagsaktier har varit vinnare under de senaste fem åren. Det förklaras i sin tur av att småbolagsaktierna var förlorare 2008.

De sänkta betygen skulle kunna tolkas som en revansch för aktiv förvaltning. Indexfonder har annars fått allt större uppmärksamhet i takt med att de visat goda resultat över tid. Samma tanke framför The Economist i en artikel kring en färsk studie från Premier Funds som visar att aktiva förvaltare i Storbritannien har slagit index under den senaste femårsperioden.

Efter att beaktat båda sidor i debatten landar tidskriften dock i slutsatsen aktiva fonder visserligen kan ha perioder när de slår index, men att dessa inte går att förutse. På samma sätt kan det finnas förvaltare som lyckas bättre än andra, men de går inte att identifiera i förväg och över längre tidsperioder kan inte heller de framgångsrika förvaltarna förväntas slå index, vilket vi har skrivit om tidigare. Economist sammanfattar:

“In other words, it is a game of probabilities. Picking a low cost tracker will not always be the best option over all sectors and all periods. But it will be, more often than not.”

 Johan Florén