Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Storhandla på macken.. eller betala höga avgifter på fonderna?

Nej och nej! Ja, jag vet, jag tjatar och tjatar om låga avgifter. Men det är viktigt! Både för din pension och för annat sparande. Och ja, jag vet att det är jobbigt att gå igenom, jobbigt att kolla upp, och inte sällan svårt att förstå. Men det är dags nu!

_C galleria (2)

Kostar din kapitalförsäkring en krona eller 3 999 kronor om året?
I somras skrev SvD om att avgifterna på kapitalförsäkringar skiljer mycket. Deras genomgång visar på att de årliga avgifterna ligger på mellan en och 3 999 kronor för ett sparkapital på 100 000 kronor. Collectum rapporterade för ett tag sedan att privatanställda tjänstemän betalar 7,1 miljarder kronor i onödiga pensionsavgifter och utebliven avkastning under en tioårsperiod.

Storhandlar du på bensinmacken?
Enligt konsumentverket handlar en familj på fyra personer mat för ungefär 70 000 kronor (lunch ej inkluderat) per år. Skulle vi handla detta på bensinmacken kanske vi betalar 25 procent mer, det vill säga betala cirka 17 000 kronor mer per år. Det tror jag de flesta tycker är galet. Vi tar oss alltså tid att hitta någon billigare matbutik att storhandla på och kör/tar bussen/går dit, vilket tar lite mer tid än att bara gå förbi macken på vägen hem. Väl värt tiden tycker vi.

Men många av oss stoppar huvudet i sanden när det kommer till vår pension och våra fonder
Så fungerar våra hjärnor. Pensionspengarna känns långt borta, vilket gör att vi ser dem som mindre viktiga än pengarna vi lägger på mat och kan spara idag. Men om du inte har kollat upp vad du betalar för avgifter på dina fonder så betalar du med all sannolikhet alldeles för mycket, inte omöjligt 17 000 kronor eller mer om året om man räknar med den avkastning du förlorar inklusive ränta på ränta.

39 procents högre pension om du sänker din avgift med 1,5 procent
Här på Förvalt har det tidigare bloggats om hur mycket premiepensionen minskar beroende av fondavgiftens storlek. Och jo det är korrekt – om du har en avgift på 1,5 procent så får du 39 procents lägre pension efter 33 år. Självklart ska du titta på avkastning också men tyvärr visar undersökningar att fonder med höga avgifter, i genomsnitt, inte levererar bättre avkastning än fonder med låga avgifter. Tvärt om.

Allt pensionssparande går inte att flytta
Allt går inte att flytta men flytta det som flyttas kan (om du har höga avgifter) är min uppmaning till er. Jag har själv gått igenom mitt pensionssparande och flyttat det som kunde flyttas. Men jag gjorde det lite sent. Till exempel har jag sparat 500 kronor i månaden i 15 år i en pensionsförsäkring. När jag äntligen flyttade denna försäkring förra året var den värd lika mycket som jag hade sparat trots att börsen hade gått upp i genomsnitt med åtta procent per år under tiden. Jag förlorade 86 000 kronor (7000 kr/år) pga. av detta, vilket jag endast kan skylla mig själv för. Och allt på grund av de höga avgifter jag årligen satt och betalade. Och på grund av att jag inte hade koll.

Så lägg några timmar på att gå igenom dina avgifter på ditt fondsparande och på dina pensioner, ta reda på om de går att flytta och undersök vart du kan flytta dem. Antingen själv eller genom att använda pensiono.se. De kan hjälpa till med att ta fram vilken pension du har, vilka avgifter du betalar och om du kan flytta dem och förslag på vart.

Det är dags! Väl värt tiden. Och minst lika viktigt som att INTE storhandla på bensinmacken.

Lycka till!

Christina Söderberg, Sparekonom på Compricer