Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

ap7se

Storleken har visst betydelse

Idag gästas vi av Johanna Kull som är sparekonom på Avanza.

johkul

Storleken spelar ingen roll, brukar man ju säga. Jo, när det kommer till fondavgifter gör den faktiskt det. Genom att tänka på fondavgiftens storlek och välja lågprisfonder går det att spara över en halv miljon kronor.

Vi lågpris-förespråkare får ofta höra argument som; ”Varför är det så viktigt med fondavgifter? Det viktiga är ju vad jag får tillbaka, inte vad en fond kostar”. Absolut, att du får 10 procent i avkastning och förvaltaren 2 procent är helt klart bättre än att du får 8 procent och förvaltaren 1 procent. Problemet är att majoriteten av förvaltare (9 av 10 enligt en studie av S&P Dow Jones indices) missar mål. De slår inte index och det blir inte en större kaka att dela på.

Snittfonden kostar idag kring 1,4 procent per år i avgift. Det kan låta lite men gräver stora hål i ditt sparande över tid. Genom att byta till lågprisfonder med max 0,4 procent i avgift skulle snittsvensken få en halvmiljon extra under ett sparliv.

Ju längre tid vi sparar, desto större effekt får avgifterna. Månadssparar du 1 000 kr/mån i en Sverigefond med 0,2 procent i avgift har du 1 370 000 kr efter 30 år, om vi räknar med en årlig tillväxt på i snitt 8 procent. Är fondavgiften istället 1,4 procent har du efter 30 år en sparpott på 1 090 000 kr. Det innebär hela 280 000 kr mer till dig, istället för till en välavlönad fondförvaltare. Siffrorna kan inte vara tydligare!

Jag tycker att komikern och programledaren John Oliver uttryckte det träffande; ”Think of fees like teremites: they’re tiny, they:re barely noticable, and they can eat away your fucking future”.

Som sparare måste vi helt enkelt ifrågasätta vad vi betalar för. Visst finns det aktiva förvaltare som lyckas slå snittet men de är sällsynta. Och när du letar efter dem är det viktigt att du inte stirra dig blind på ett enskilt år, gå tillbaka 10 år och jämför. Tillhör fonden den tiondel som faktiskt lyckats, år efter år?

Tvekar du fortfarande över nyttan med lågprisfonder? Då kan det vara värt att påminna om vad Björn Wahlroos, styrelseordförande för Nordea, skriver i sin senaste bok: ”Jag sparar mest i indexfonder (lågprisfonder)”. Gör inte som banken säger, utan gör som de gör blir den enkla slutsatsen.

I fondvärden finns det alltså, till skillnad från i andra frågor, bevis för att storleken faktiskt har betydelse. Här är minst bäst!

Johanna Kull