Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

Tänk om alla kunde räkna till åtta

Micael Dahlén är ekonomiprofessor vid Handelshögskolan i Stockholm, författare och tillika krönikör i Göteborgs Posten. I går skrev han krönikan ”Räkna till åtta. Snälla.”

Krönikan spreds som en löpeld i sociala medier och om du inte fångade upp och läste den så gör det!

Micael ger oss perspektiv på tiden och vad vi faktiskt hinner med på ynka åtta sekunder. Att hjärnan automatiskt hinner utveckla känslor som empati och förmågan att känna med andra människor under bara några sekunder.

Tänk om vi alla räknar till åtta och ger hjärnan de där sekunderna att arbeta innan vi reagerar på allt vi läser och hör och börjar tumma iväg meddelanden på mobilerna och hamra versaler och utropstecken på tangentborden. Innan vi kallar en artist de mest fruktansvärda saker bara för att hen vågar vara sig själv, önskar en sommarpratare ett öde värre än döden bara för att hen säger vad hen tycker, eller hånar en skolkompis som ser härligt annorlunda ut.

Att-räkna-till-åtta-regeln kan kanske även vara något att ha i åtanke i börsorostider.

Louise Svensson

Senaste nytt


Marknaden kan vara en bra klimattjänare


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.


Gig-ekonomin - kan bli en pensionsfälla

För många är Gig-ekonomin synonymt med frihet. Men vad få vet är att det kan få ödesdigra konsekvenser. Därför har Förvalt intervjuat Pensionsmyndigheten om vad som gäller.


Hur lurar man hjärnan att spara smart?

Livet är fyllt av frestelser och direkta belöningar. Lär dig att undvika de tankefällor som finns inbyggda i våra hjärnor och fatta finansiella, smarta beslut.