Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

johanfloren

Tankade toppolitiker

Skulle du svepa en flaska vin samtidigt som du budar på en ny bostad? Eller när du går till banken för att förhandla bolånen? Antagligen inte. Och det är nog inte bara för att du vill undvika att lukta sprit.

De flesta männsiskor vill vara klara i huvudet när de ska fatta viktiga beslut. Men det finns undantag.

”Låt oss alltså sammanfatta. Finanskrisen orsakades av ett gäng som mer eller mindre permanent var på lyset. Och de människor som ska hitta en lösning väljer att förlägga det viktigaste arbetet till en tid då de nästan garanterat inte har alla bestick i lådan.”

Nu menar inte Andresa Cervenka i sin krönika att finanskrisen var reslutatet av ihärdigt festande.

”Det handlar om något så enkelt som sömn. Att för lite av den varan snabbt får stor påverkan på människan är väl dokumenterat i en lång rad vetenskapliga studier. En person som gått tjugofyra timmar utan minsta tupplur är lika omdömesgill och på hugget som någon med en promille alkolhol i blodet, vilket motsvarar att en fullvuxen man sveper sex glas vin på en timme. Att fatta viktiga beslut utan att sova är extra olämpligt.

Vilka är då den lilla grupp som återkommande bryter mot den enkla visdomen att sova på saken – jo, beslutsfattare! Hank Paulson, som var USA:s förre finansminister, beskriver i sina memoarer den kroniska sömnbrist han led av, bland annat i samband med Lehman Brothers fall. Nattarbete var normalt under hela finanskrisen. Och det är bara ett exempel bland många.

”En klassisk bild från de kraschade klimatförhandlingarna i Köpenhamn 2009 visar Barack Obama en sen kväll omringad av allt annat än pigga världsledare, däribland Angela Merkel, Fredrik Reinfeldt och Nicolas Sarkozy. Den franske presidentens slitna uppsyn tycks nästan sända ett tyst budskap: ‘Jag skiter i om jorden blir hundra grader varmare nästa vecka, bara jag får sova’.”

Samma beteendemönster finns i allt från förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter till gigantiska företagsaffärer. När man väl börjar reflektera över fenomenet framstår det som helt irrationellt och obegripligt. En ledtråd som kan förklara en del av gåtan är ett citat av den bortgångne australiensiske entreprenören och miljardären Robert Holmes à Court.

“It’s a well-known proposition that you know who’s going to win a negotiation; it’s he who pauses the longest.”

Johan Florén