Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Terminstart – med Obama på talarlistan

Jag trodde aldrig att jag skulle ta mig in på Grand Hotell i går morse när jag närmade mig det avspärrade området. På området innanför var det bara poliser i uniform, en uppsjö av polisbilar och patruller från insatsstyrkan. Anledningen till avspärrningarna och pådraget utanför Grand Hotell har väl ingen missat.

Däremot att Pensions Nyheternas årliga seminarium Terminstart Pension 2013 hölls på Grand Hotell kanske inte så många visste.  Det var också anledningen till att jag var där igår. Jag hade fått noggranna instruktioner från arrangören om att ta med id-kort för att kunna ta mig in på det avspärrade området, vilket skulle ske via Gate One. När jag äntligen letat mig fram till Gate One, passerat den första slussen, blivit avprickad från listan så var jag tvungen att passera en säkerhetskontroll. Upp med och id-kort och få väska och fickor genomsökta.

Det kändes onekligen lite surrealistiskt att promenera genom det avspärrade området där bara tungt beväpnade poliser rörde sig. Jag stannade till för att lägga ner diverse saker jag hade fått plocka ur min väska, då en säkerhetsvakt från ingenstans dyker upp vid min sida. Are you alright there?  Jo tack bara fint!

Bakom mig kommer ett gäng poliser joggande. Det hörs på stegen att deras utrustning väger en hel del. De öppnar upp bakluckan på en civilpolisbil och plockar ut sina automatvapen som de laddar med en van handrörelse. Shoffshoff låter det, precis som på film.

Vad händer nu tänker jag och hinner få lite puls innan jag inser att de bara gör sig redo inför att Mr President snart ska lämna hotellet.

bild

Väl inne på Grand Hotell är jag tvungen att pudra näsan innan seminariet ska börja. I korridoren ner till toaletten möts jag av ytterligare en avspärrning. Can I have your bag, please? Säger en säkerhetsvakt, tar min väska och kör den genom en scanner. Can you spread your legs please? Han för en detektor över mig och känner igenom mina fickor.  Herre gud vilket pådrag, jag ska bara gå och kissa! Men lite spännande måste jag erkänna att hela morgonen var.

När jag sedan kommer in i spegelsalen där Terminstart Pension 2013 precis ska börja möts jag av en minst sagt imponerade talarlista.

bild

Överst på listan står Mr Obama, himself!  Mikael Nyman, chefredaktör och dagens moderator är i sitt esse och drar igång dagen med entusiasm. Det var första gången jag var på Terminstar Pension och att det sammanföll med presidentbesök kommer jag inte att glömma i första taget.

Dagen var välarrangerad och talarlistan var imponerande även om inte Obama dök upp till sin punkt. Bland annat fick vi se socialförsäkringsminister Ulf Kristersson i heta stolen, där han bekräftade att den absolut största utmaningen är att höja pensionsåldern.

Lika het som stolen Kristersson satt i blev debatten som Richard Gröttheim och Johan Florén från AP7 deltog i, där de efterfrågade konkurrens till Såfa.

Movestics vd, Lars Nordstrand bjöd på sina personliga reflektioner och tankar kring framtidens finansmarknad och menade att var och en kommer att få ta ett allt större ansvar för sin ekonomiska framtid.

Dagens avslutades med ett underhållande föredrag av Ari Riabacke, fil. Doktor i risk- och beslutsanalys, som med finess tog oss med på en resa i hur vi fungerar när vi fattar beslut. Med avstamp i sin egen forskning och med sin talarskicklighet lockade han oss till skratt och fick oss att höjda ögonbryn över hur irrationellt vi agerar i vissa situationer.

Trevlig helg!

Louise Svensson