Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Tio snabba med Framtidsfeministen Sandra Bourboun

Hon är 33 år och driver den uppskattade sajten Framtidsfeministen och var först i världen med att investera i svenska jämställda bolag. Sandra Bourbon startade Framtidsfeministen för att jämställdheten går för långsamt. Därför dissar hon gubbstyrda bolag och kämpar för att locka fler kvinnor till börsen.
Förvalt ville känna pulsen på Sandra och passade på att ställa tio snabba frågor om ekonomi och sparande.

Hur tidigt började ditt intresse för ekonomi?
Efter att jag hade jobbat ett år efter universitetet och kom på att jag nog behövde börja spara till en lägenhet.

Vilket ämne bloggar du helst om?
Jag tycker privatekonomihacks är kul, alltså hur man på ett smartare sätt kan strukturera sin privatekonomi för att spara tid och få pengarna att jobba för dig. Sedan tycker jag också det är kul att ha spartävlingar tillsammans med läsare och följare som jag bloggar om.

Vad innebär privatekonomi för dig?
Att ha frihet att leva det livet jag vill. Men det handlar inte om att kunna säga ja till allt utan om att säga ja till det som verkligen betyder någonting.

Vad driver dig mest?
Hoppet om en framtid där vi alla, oberoende av kön, sexuell läggning, ålder, etnicitet med mera, har rätt att leva våra drömmar.

Vad är den vanligaste frågan du får från kvinnor, och män?
”Hur kommer jag igång” är vanligt. Nyligen har det också blivit vanligt att folk hör av sig och frågar om de ska sälja nu när börsen har gått ner. Själv har jag bara pengar på börsen jag kan avvara i mer än sju år så jag säljer ingenting utan fortsätter att månadssparar. Det förutsätter att man har en buffert på plats först.

Hur lång tid tror du att det tar för att få en jämställd framtid?
Enligt AllBright når vi jämställda ledningsgrupper på börsen 2039 men det handlar också om strukturer och normer i samhället. Kvinnor tar till exempel fortfarande ut majoriteten av föräldraledigheten, arbetar med deltid och VAB:ar mer. Det påverkar karriärutvecklingen, lönen och pensionen negativt. Jag är en förespråkare av att dela lika och kan man inte det så är det minsta man kan göra föra över sin premiepension till den som är hemma mer.

Om jag är 50 år och känner att jag ligger back i mitt pensionssparande, vad skulle du ge för tips då?
Det är aldrig för sent att börja! Fråga din arbetsgivare om du har möjlighet att betala in mer till tjänstepensionen annars starta upp/öka på det private sparandet. Även små summor gör stor skillnad till exempel 3 000 kr mer i månadssparande investerade till en snittavkastning på 8 procent ger 1 miljon mer till 65-årsdagen.

Hur sparar du till din pension?
Just nu har jag inte kollektivavtal men sätter av lika mycket som kollektivavtalet till en tjänstepensionsförsäkring hos Nordnet. Där placerar jag hälften i billiga indexfonder och hälften i Framtidsfeministens aktieportfölj. I min ITP1 har jag valt så mycket fondförsäkring det bara går (50 procent) och valt SPP då jag gillar deras hållbarhetsarbete, låga avgifter och bra avkastning. För den traditionella försäkringen har jag valt Alecta. För min PPM har jag valt majoriteten Jämställda fonder och Indecap Q30 som fokuserar på kvinnligt ledarskap. Jag gillar att man kan spara i dyra aktiva fonder via premiepension till hög rabatt.

Hur ser 2019 ut för Sandra Bourbon?
2019 blir fullt fokus med många föreläsningar och att sätta upp min nya onlineutbildningsplattform www.investd.se. Vi kommer erbjuda onlinekurser för de som vill lära sig mer där experter kommer presentera de ämnena det är viktigt att ha koll på. För onlineutbildningarna blir fokus på att få eleven att gå från snack till action och förändra sitt liv – ett steg i taget.

Relaterade ämnen