Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Tips som gör skillnad för din pension

Han är civilekonom med 20 års erfarenhet av ekonomi och finans, i slutet av förra året släppte Fredrik Lanner boken Pensionsboken – en handbok till en bättre pension. Vi bad Fredrik om hans bästa tips för att maxa pensionen.

Vilka behöver läsa din bok?
– Jag skulle säga att Pensionsboken passar alla från 30 års ålder. Alla behöver förstå hur pensionen fungerar och hur de kan påverka sin egen pension. Med min bok får man kunskap till att kunna se över sin pension och förstå hur mycket man behöver spara vid sidan om för att kunna njuta av sin lediga tid. Utan den kunskapen får man sannolikt en trist överraskning vid 65.

Varför har så många svårt att ta tag i pensionen?
– Jag tror främst att det finns två anledningar till att man ignorerar ämnet. Den första är att många ser pensionen som något långt bort i framtiden och den andra är att pensionsämnet är komplext eftersom de allra flesta har ett flertal olika pensionsförsäkringar från olika bolag med olika förvaltningar. Kombinationen av dessa båda gör att många istället sticker huvudet i sanden.

Vilka delar av pensionssystemet behöver vi generellt ha bättre koll på?
– Det viktigaste är tjänstepensionen, den kan verkligen göra stor skillnad. Om du jobbar länge med en bra avsättning från arbetsgivaren så kommer det sannolikt bli bra för dig.

Okej, vi vet att det är bra med ett eget sparande. Men vad är viktigast att tänka på när du startar ditt privata pensionssparande?
– Tänk inte så mycket på vad du ska göra utan starta bara ett månadssparande så att du först och främst kommer igång! När du väl har börjat är det enklare att sedan ändra belopp och fonder. Om du är relativt ung tycker jag inte att du ska tänka på risken – du har många år kvar till pension och då tycker jag att det är bäst att spara i full aktieexponering. Tänk sedan på att fortsätta öka månadspremien i takt med din löneutveckling.

Om du skulle lyfta en sak ur Pensionsboken som du tycker att alla bör veta om, vad skulle det vara?
– Det skulle nog vara att du med lite bättre förvaltat pensionskapital kan få nästan 20 000 kronor mer per månad under 20 år som pensionär. Det låter för bra för att vara sant! Men om du från 30 års ålder har ett månadssparande på 5 000 kronor fram tills att du fyller 65 och får en årlig avkastning på 7 procent istället för 5 procent så kommer du att ha sparat ihop 9 miljoner istället för 5.6 miljoner. Det är det åttonde underverket, den så kallade ränta-på-ränta-effekten, som gör så stor skillnad. Vid uttag i 20 år till 3 procents årlig avkastning blir det månatliga beloppet cirka 50 000 kronor istället för 31 000 kronor. Därför är det så oerhört viktigt att man säkerställer att ens placeringar verkligen är bra.

Fredrik Lanners 10 snabba tips till en bättre pension
Tipsen kommer från Pensionsboken som innehåller mängder av matnyttig pensionskunskap.

  1. Börja spara tidigt och gå i pension senare.
  2. Försäkra dig om att din arbetsgivare betalar en tjänstepension till dig.
  3. Avstå från efterlevandeskydd om din familj inte behöver det.
  4. Kontrollera att ditt och din respektives förmånstagarförordnande är korrekt.
  5. Se över sparandet med jämna mellanrum – höj och sänk risken efter behov.
  6. Om du är företagare, börja spara i en tjänstepensionsförsäkring tidigt.
  7. Gör en pensionsprognos för att se hur du ligger till.
  8. Ställ dig i bostadskö tidigt – du vet aldrig hur din bostadssituation ser ut i framtiden.
  9. Löneväxla om du kan och om du har en månadsinkomst över 42 000 kronor efter löneväxlingen.
  10. Träffa din rådgivare (om du har en) minst en gång per år för frågor och uppföljning. Säkerställ att rådgivaren har gjort ett bra resultat genom att jämföra resultatet av ditt sparande med ett jämförelseindex. Om du inte är nöjd med resultatet, byt rådgivare.