Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se
Par bråkar om pengar

Nästan tre av tio par som lever tillsammans upplever konflikter kring ekonomi. Foto: Midjourney

Maria Schultz

Tre av tio par oense om pengar

Nästan tre av tio par som lever tillsammans upplever konflikter kring ekonomi. De vanligaste orsakerna till bråken är oenighet om vad pengarna ska användas till och skillnader i ansvarsfördelningen. Par som har en mer jämställd ekonomisk struktur grälar i mindre utsträckning, enligt en undersökning från av Swedbank.

Undersökningen visar att 72 procent av sambor och gifta par fattar privatekonomiska beslut gemensamt. Trots detta är meningsskiljaktigheter om pengar fortfarande ett återkommande inslag i många relationer. Mönstret visar att män lägger större andel av sina pengar på prylar, fritidsaktiviteter och sparande, medan kvinnor oftare står för hushållets småutgifter.

– Just vad man ska lägga pengarna på är ett vanligt konfliktämne. Det är viktigt att prata ihop sig och att inkludera alla utgifter så båda får förutsättningar att bygga en trygg ekonomi. Med en jämställd ekonomi minskar bråken om pengar, säger Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank.

Större ekonomiska beslut, exempelvis bostadsköp, renoveringar och bilinköp, är andra vanliga konfliktkällor. Semesterekonomin är också en återkommande diskussion – var femte par är oense om hur mycket som är rimligt att lägga på semestern.

Par som har separata ekonomier rapporterar fler konflikter än de som har en gemensam ekonomi. Skillnader i inkomst och olika sätt att hantera gemensamma kostnader kan påverka förutsättningarna för en jämställd ekonomi.

– Skiljer det i inkomst innebär en gemensam ekonomi en mer jämställd ekonomi. Då får båda förutsättningar att bygga upp en ekonomi som gör att man kan klara sig på egen hand om det en dag skulle behövas, säger Madelén Falkenhäll.

Hon lyfter att inkomstskillnader ofta spiller över på möjligheterna att spara pengar. Om den som tjänar mer inte också tar ett större ansvar för de gemensamma utgifterna, riskerar den med lägre inkomst att få mindre utrymme för sparande. Detta kan få betydande konsekvenser för privatekonomin över tid.

– Om den ena har mindre pengar kvar till sparande kan det över tid skilja flera hundra tusen kronor i sparkapital, säger Falkenhäll.

 

5 sätt att fördela ekonomin i en parrelation

  1. Gemensam ekonomi
    Alla inkomster går till ett gemensamt konto som täcker alla utgifter. Båda har lika tillgång.
    Fördelar: Delat ansvar, enkelt att hantera.
    Nackdelar: Kan upplevas orättvist vid inkomstskillnader.
  2. Proportionell fördelning
    Utgifter fördelas baserat på inkomst. Den som tjänar mer betalar mer.
    Fördelar: Rättvist vid olika inkomster.
    Nackdelar: Kräver insyn i varandras ekonomi.
  3. Uppdelad ekonomi
    Parterna betalar sina egna utgifter och delar gemensamma kostnader lika.
    Fördelar: Ekonomisk självständighet.
    Nackdelar: Ojämlikt vid inkomstskillnader.
  4. Delvis gemensam ekonomi
    Gemensamt konto för boende och mat, men egna pengar för personliga utgifter.
    Fördelar: Balans mellan självständighet och samarbete.
    Nackdelar: Kräver tydliga regler.
  5. Kostnadsuppdelning
    Varje person ansvarar för specifika kostnader (t.ex. hyra, mat).
    Fördelar: Tydligt och enkelt.
    Nackdelar: Kan bli ojämlikt vid oförutsedda utgifter.