Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Svenskarnas finansiella hälsa är generellt bra trots att det är tuffa tider ekonomiskt. Och bäst är den hos pensionärerna. Foto: iStock

Maria Schultz

Tuffa tider men pensionärer har bäst finansiell hälsa

Svenskarnas finansiella hälsa är generellt bra trots att det är tuffa tider ekonomiskt. Och bäst är den hos pensionärerna som byggt upp ett sparande, försäkringsskydd, samt har låga skulder. Men det finns även de som har det tuffare, cirka 24 procent har en ansträngd ekonomi, enligt Swedbank.

Många kanske höjer på ögonbrynen när de ser att pensionärerna har bäst finansiell hälsa. Oftast har man som pensionär lägre inkomster, men man har också lägre skulder, bra försäkringsskydd, samt kanske ett sparat kapital man känner sig trygg med.

Och ser man överlag i Sverige så har tre av fyra god finansiell hälsa, vilket innebär att man har högre inkomster än utgifter, ett bra sparande, en skuldnivå som är hanterbar. Man har alltså bra kunskap för att hantera sin ekonomi.

Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank. Foto: Swedbank

– Det är över lag en positiv bild av den finansiella hälsan i Sverige. Många hushåll har också haft goda ekonomiska marginaler under de senaste åren, vilket gör att det generellt finns motståndskraft för de ekonomiskt prövande tider vi är i just nu. Men jag ser med oro på att många kvinnor känner skuld och skam över sin ekonomi, och dessutom har sämre finansiell hälsa, säger Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank.

Sedan ska man inte tro att det endast är hög inkomst som avgör en god finansiell hälsa. Utan även de med lägre lön kan alltså har en bra ekonomi, som pensionärer då till exempel.

Allt handlar i grund och botten om kunskap och kontroll över sin privatekonomi. Att göra en budget och skära ner onödiga utgifter är ett första bra steg.