Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Tuffare regler för fondbolagen – men tryggare för pensionsspararna

Pensionsmyndigheten ska värna om pensionsspararna. Därför har pensionsgruppen beslutat att ställa högre krav på fonderna på premiepensionssystemets fondtorg. Du ska kunna känna dig trygg där som sparare.

Vi har försökt hjälpa spararna att inte bli blåsta. Och nu minskar faktiskt den risken, ja redan från och med idag den 1 juli, då personlig underskrift för fondbyte samt förbud mot telefonförsäljning införs.

Men detta är bara början, tidigare har Pensionsmyndigheten skickat ut brev till alla fondbolag som förvaltar premiepension om att de gamla samarbetsavtalen sägs upp. Fondbolagen har på sig fram till 28 december i år att ansöka om ett nytt avtal för att få verka på fondtorget.

Fonder som inte ansöker om nytt avtal och/eller inte uppfyller de nya kraven kommer att avregistreras.

Det nya regelverket med hårdare krav börjar gälla från och med 1 november och syftet är att skapa ett tryggare fondtorg för pensionsspararna.

Vad innebär det för dig som sparare? Ingen åtgärd från dig med anledning av detta behövs nu, utan det är först under nästa år som det kan bli aktuellt. Om du har en fond som skulle avregistreras kan det bli aktuellt att byta fond. Gör du inget fondval i ett sådant läge placeras kapitalet automatiskt hos oss i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa.

Louise Svensson