Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

Tuffare regler för fondbolagen – men tryggare för pensionsspararna

Pensionsmyndigheten ska värna om pensionsspararna. Därför har pensionsgruppen beslutat att ställa högre krav på fonderna på premiepensionssystemets fondtorg. Du ska kunna känna dig trygg där som sparare.

Vi har försökt hjälpa spararna att inte bli blåsta. Och nu minskar faktiskt den risken, ja redan från och med idag den 1 juli, då personlig underskrift för fondbyte samt förbud mot telefonförsäljning införs.

Men detta är bara början, tidigare har Pensionsmyndigheten skickat ut brev till alla fondbolag som förvaltar premiepension om att de gamla samarbetsavtalen sägs upp. Fondbolagen har på sig fram till 28 december i år att ansöka om ett nytt avtal för att få verka på fondtorget.

Fonder som inte ansöker om nytt avtal och/eller inte uppfyller de nya kraven kommer att avregistreras.

Det nya regelverket med hårdare krav börjar gälla från och med 1 november och syftet är att skapa ett tryggare fondtorg för pensionsspararna.

Vad innebär det för dig som sparare? Ingen åtgärd från dig med anledning av detta behövs nu, utan det är först under nästa år som det kan bli aktuellt. Om du har en fond som skulle avregistreras kan det bli aktuellt att byta fond. Gör du inget fondval i ett sådant läge placeras kapitalet automatiskt hos oss i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa.

Louise Svensson

Senaste nytt


Marknaden kan vara en bra klimattjänare


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.


Gig-ekonomin - kan bli en pensionsfälla

För många är Gig-ekonomin synonymt med frihet. Men vad få vet är att det kan få ödesdigra konsekvenser. Därför har Förvalt intervjuat Pensionsmyndigheten om vad som gäller.


Hur lurar man hjärnan att spara smart?

Livet är fyllt av frestelser och direkta belöningar. Lär dig att undvika de tankefällor som finns inbyggda i våra hjärnor och fatta finansiella, smarta beslut.