Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

johanfloren

Tycker svenskarna att avgifterna är viktiga eller inte?

I morse twittrade SBAB om spararna som är vilse i fonddjungeln. Bakgrunden är en ny undersökning där spararna uppger att de saknar kunskaperna som behövs för att välja rätt fonder. Privatekonomen Maria Landeborn kommenterar klokt.

”Nyckeln till ett framgångsrikt sparande behöver inte vara att kunna mest. Genom att vara långsiktig och spara regelbundet istället för att köpa allt vid ett tillfälle ökar man chansen att det går bra. Att sprida ut pengarna i olika regioner av världen ökar också chansen att få en bra avkastning på sikt.”

Undersökningen visar att historisk avkastning är det viktigaste kriteriet när svenskarna ska välja fonder. 37 procent ger det svaret.

Ett annat kriterium som många tycker är viktigt i allmänhet, är fondavgifterna. Men när svenkarna ska välja den viktigaste faktorn är det bara 9 procent som svarar avgifterna, som därmed hamnar på en delad fjärdeplats  tillsammans med etik och socialt ansvar. Både magkänsla och rekommendationer är viktigare.

Antagligen inspirerade SBAB Fondbolagens förening som någon timma senare twittrade om en undersökning de genomförde i höstas. I fondbolagens undersökning svarade ungefär 30 procent att den historiska avkastningen var mycket viktig. Något färre än hos SBAB med andra ord, men ändå i samma härad.

Det som däremot skiljer sig åt dramatiskt mellan undersökningarna är svenskarna syn på fondavgifterna. I fondbolagens undersökning är avgifterna det viktigaste urvalskriteriet. Drygt 50 procent svarar att det är mycket viktigt.

I det läget går det inte låta bli att fråga sig, hur är det egentligen? Antingen är avgifterna den viktigaste frågan för spararna eller så har den marginell betydelse. Båda kan inte vara riktiga.

Kan någon förklara, tack?

Johan Florén