Jag var i Tyskland för en vecka sedan för att träffa ekonomer och besöka företag. Min främsta känsla när jag satt på flyget hem var att jag måste damma av mina gamla tyskakunskaper och börja läsa tyska finanstidningar. Det händer mycket i det landet! Lite av ödets ironi är det att Tyskland som under andra världskriget kämpade för att bli en stormakt, nu har blivit det utan att faktiskt vilja det!
Tyskland mår bra och har en populär ledare. 70-80 procent av tyskarna har förtroende för Angela Merkel. Dock har Merkel flera utmaningar framför sig, vilka hon kommer tackla på sitt typiska sätt. Det vill säga bryta ned problemen till små beståndsdelar och ta tag i dem, ett åt gången. De främsta utmaningarna är energifrågan, efter att Tyskland valt att stänga ned kärnkraften, den åldrande befolkningen samt problem utanför landets gränser, såsom Grekland och Ukraina.
Tyskland har i dagsläget en stark ekonomi med låg arbetslöshet. Tyskarna är inte rädda för att förlora sina jobb, varför konsumtionen nu börjar ta fart. Berlin blomstrar som storstad och det är relativt billigt att bo i Berlin jämfört med andra huvudstäder. Dessutom finns en levande kulturell del av staden som tillför energi.
Det finns dock utmaningar framöver. Tyska företag kommer att få svårt att hitta arbetskraft. Inom 10-15 år kommer 6 miljoner tyskar försvinna från arbetsmarknaden på grund av demografiska förändringar. Det kommer krävas invandring av utbildad arbetskraft samt att fler kvinnor kommer ut på arbetsmarknaden. Kvinnor i gamla Västtyskland har i stor utsträckning varit hemma med barnen och männen har arbetat och det lever kvar än idag. Det krävs bättre barnomsorg och ett förändrat synsätt för förändring. Det är också viktigt att kunna attrahera utbildad arbetskraft från övriga Europa.
Om jag får generalisera så är en reflektion att tyskar inte gillar stora förändringar. Det medför till exempel att bilindustrin står inför stora utmaningar.
Bilindustrin i Tyskland är så helig den kan bli, det är landets stolthet och med all rätt. Efter en tur i Porschemuseet i Stuttgart förstår man storheten! Tyska bilmärken som BMW har idag elbilar och det satsas för fullt. Men, konkurrensen från nykomlingar som Tesla och Apple får inte underskattas. De ligger före och jag undrar hur det kommer att se ut för Tyskland i framtiden.
Svenska företag som vill etablera sig i Tyskland har fantastiska möjligheter. Tyskarna älskar Sverige om än i något romantiserad form. De gillar Astrid Lindgren och kungahuset, där ”deras drottning” är mycket populär. Men, vi kan inte bara bege oss till Tyskland och tro att det kommer att bli lätt. Vi har stora olikheter i våra sätt att styra företag och synen på företagande i stort. I Tyskland är det mycket mer hierarkiskt, mer disciplinerat och ordning och reda. Tyskarna gillar det som är tryggt och stabilt och vill göra förändringar i små steg. Som svensk kan man uppfattas som oseriös och slarvig om man inte har agendan för mötet helt klar och om man småpratar lite onödigt mycket.
Jag tror på Tyskland, det finns spännande möjligheter där! Måste på allvar ta tag i mina tyskakunskaper och besöka landet igen.
Anette Dahlberg