Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Unik maskin ska rädda skogsmarken

Luleå tekniska universitet har konstruerat och byggt en självkörande skogsmaskin
– Det är en helt unik maskin – det finns ingen liknande i världen vad vi känner till, säger professor Magnus Karlberg.

2014 började Karlberg och hans kollegor att skissa på maskinen som kallas terrängfordonsplattform. Och det unika med maskinen är att den är självgående och smart.

– Vi har ersatt allt det människan gör med intelligens på maskinen; med datorer som jobbar ihop och styr den. Förutsättningarna att maskinen blir bättre än människan finns där, och det ska vi nu testa, säger Magnus Karlberg, professor i maskinkonstruktion vid Luleå tekniska universitet.

Syftet med maskinen är att utveckla självgående teknik för maskiner och utrustning som används i jordbruk och skogsbruk.

Maskinen väger tio ton och kan styras med fjärrkontroll, men också programmeras för att utföra arbete helt på egen hand.

 

Magnus Karlberg, professor i maskinkonstruktion vid Luleå tekniska universitet. Foto: Luleå tekniska universitet

– Ett autonomt fordon måste kunna uppfatta sin omgivning. Vi har utrustat maskinen med sensorer för att den ska kunna fatta bra beslut och för att öka säkerheten. Om det till exempel kommer en människa för nära ska den stänga av sig själv.

Eftersom att marksskador är ett stort bekymmer vill man minska andelet yta på hyggen som påverkas. Tack vare den nya skogsmaskinen ser man utökade chanser till forskningssamarbeten med skogsbolag och lärosäten i Sverige och utomlands.

Bland annat ser man möjligheter till hur markberedning av olika slag kan ske mer hållbart.

– Människan kommer finnas med även när de här fordonen går autonomt i skogen, men kommer att göra andra saker. I stället för att sitta i hytten kanske man är en bit bort och styr flera fordon via reglage.