Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

En fungerande ekonomi är bra för nervsystemet. Du stressar mindre och kan njuta av livet, samtidigt som du klarar av att hantera oförutsägbara utgifter, säger Moa Diseborn, beteendevetare och coach. Foto iStock, Privat

Maria Schultz

Vad är en bra ekonomi egentligen?

En god ekonomi gör att vi kan slappna av och njuta av livet. Men hur mycket pengar är tillräckligt och blir livet precis så där underbart som vi föreställer oss om pengarna inte längre är ett problem? Hemligheten – det handlar mer om inställning än saldot på kontot.

Alla känner vi på något sätt för vår ekonomi. Det kan gå upp och ner. Ibland är ekonomin i god form, sedan kommer en motgång som förändrar förutsättningarna. Men oavsett om du är intresserad eller inte så kommer privatekonomin att påverka andra delar av livet. Därför måste vi alla hitta ett sätt att förhålla oss till vår egna unika ekonomiska situation.

– En fungerande ekonomi är bra för nervsystemet. Du stressar mindre och kan njuta av livet, samtidigt som du klarar av att hantera oförutsägbara utgifter. Blir du orolig för en extra kostnad, eller ligger vaken på natten och funderar över ekonomin, då är det ett tecken på att du saknar kontroll. Det kan leda till onödig stress som står i vägen för dig i livet, säger Moa Diseborn, beteendevetare och coach.

Pengar löser inte alla problem

Moa Diseborn har jobbat länge med människor som snabbt fått mycket pengar. Det kan vara ett arv eller kanske försäljning av ett företag. Ibland har man kanske jobbat länge och äntligen kommer belöningen i form av de där pengarna man kämpat för att få ihop. Men problemen i livet, som man trodde skulle försvinna, är kvar. Då uppstår ofta en liten kris.

–  Vi människor projicerar ofta våra förhoppningar och rädslor i livet på ekonomin. Då är det lätt att hamna i tankefällan att allt kommer att lösa sig när pengarna väl finns där på kontot. Vissa problem går att lösa med hjälp av pengar, men många andra består. För att komma vidare kan man behöva fundera över vad man vill ha ut av livet och vad man konkret behöver göra varje dag för att spegla den man är. Och det är något alla kan göra här och nu, oavsett om man är förmögen eller inte, säger Moa Diseborn.

Spendera pengar på det som betyder mest för dig

För Moa Diseborn är det tydligt att en bra ekonomi handlar om att ha en genomtänkt strategi kring vad man lägger sina pengar på. Att leva i linje med sina värderingar innebär att du ska kunna se på ditt kontoutdrag vad det är du värderar i livet. Om det är familj och vänner, se till att lägga tid på att vara tillsammans med dom. Är mat din stora hobby, då är det helt ok att ha matutgifter som sticker ut. Samtidigt är det också viktigt att komma ihåg att inte spendera pengar inom de områden som du egentligen inte bryr dig om. Även om omgivningen värderar en fin bil kanske det inte gör någon skillnad i just ditt liv om du är helt ärlig med dig själv.

– Frågor om pengar går inte att separera helt från andra delar av livet. Man kan ha en relativt låg inkomst som ändå gör att man kan leva det liv man vill och känna sig nöjd. Och samtidigt kan en person som är riktigt förmögen känna sig missnöjd med sin ekonomiska situation. Då hänger det ofta samman med att man behöver hitta sin inre kompass och leva mer efter egna värderingar istället för andras. Att odla egna glädjeämnen och intressen i livet är ett bra sätt att börja fundera rent konkret på vad som känns meningsfullt att ägna sig åt, säger Moa Diseborn.