Lyssna på när AP7:s vd Pål Bergström beskriver vad förvalet är. Varför förvalet har hög risk för sparare i unga år samt varför AP7 Såfa kallas Soffliggarfonden. Och hur AP7 tar ansvar för att bidra till en hållbarutveckling.
AP7 förvaltar förvalet i premiepensionen åt cirka sex miljoner sparare och det uppgår till sammanlagt närmare 1 500 miljarder kronor. Förvalet AP7 Såfa kallas ofta ”Soffliggarfonden” som en lustig koppling till namnet som egentligen är en förkortning av StatensÅrskullsFörvaltningsAlternativ.
– Om du har tid och intresse för det här med placeringar på aktiemarknaden och vill följa det löpande då finns det alldeles utmärkta alternativ som våra kollegor på fondtorgsnämnden har tagit fram i premiepensionen. Men om du inte vill lägga tid, energi eller inte har intresset för det, ja då behöver du inte göra någonting. Och då hamnar pengarna i förvalet hos oss på AP7 och då tar vi hand om dem på bästa sätt och anpassar risken över tiden, säger Pål Bergström.
AP7 Såfa – mix av AP7 Aktiefond och AP7 Räntefond
AP7 Såfa består av AP7 Aktiefond och AP7 Räntefond. Med aktiefonden får man aktierisk när man är ung för att sen få högre trygghet när man blir äldre genom att allt mer investeras i räntefonden från 56 års ålder.
Risk och pension kan uppfattas som motsägelsefullt men långsiktigt är det viktigt att ta genomtänkt risk för att pensionen ska växa. Framförallt inom premiepensionen som bara är en mindre del av den statliga allmänna pensionen som till huvuddelen består av inkomstpensionen.
AP7:s strategi i förvalet i premiepensionen är därför att ta mycket risk när man är ung och sen trappa ner den när man blir äldre. AP7:s ambition är att därmed skapa en hög och trygg premiepension för spararna i förvalet.
AP7:s fokus på hållbarhet
Utöver att bidra till en trygg pension arbetar AP7 för att kapitalet ska bidra till en hållbarutveckling.
– AP7 jobbar med hållbarhet på många olika sätt, men framför allt är vi väldigt långsiktiga ägare där vi försöker aktivt driva klimatomställning i linje med Parisavtalet. Det gör vi med dialog med bolagen, vi gör det genom att rösta på bolagsstämmor, vi jobbar med normutveckling. Men vi kan också, i sista hand, om vi inte upplever att företagen har trovärdiga omställningsplaner i linje med Parisavtalet, också svartlista bolagen, det vill säga sälja av dem, berättar Lena Fahlén.
– I vår klimathandlingsplan berättar vi om hur vi arbetar för att få bolagen som vi äger att ställa om. Det gör vi genom dialog och andra former av ägarstyrning men också genom att investera i bolag som vi kan stötta alldeles särskilt med att ställa om till ett klimatneutralt samhälle, säger Pål Bergström.
Läs även om hur 2024 gick för AP7 och vad som står i fokus framöver: 2024 ett bra år för AP7:s sparare
Läs mer i AP7:s års- och hållbarhetsredovisning.