Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Vad händer med min premiepension när jag dör?

Den här frågan är rätt vanlig. Kanske inte så munter, men ändå viktig. Därför ska vi förklara hur det funkar med efterlevandeskydd i premiepensionen.

Många tror kanske att premiepensionen betalas ut per automatik den dagen jag eller min partner dör. Så är det alltså inte. Anledningen till det är att politikerna har valt att pengarna istället ska gå tillbaka till andra pensionssparare och pensionärer för att man vill att hela pensionssystemet ska vara mer ekonomiskt stabilt.

Men det finns naturligtvis möjligheter att säkra upp så att den efterlevande partnern får del av de pengar man sparat, så kallat efterlevandeskydd. Det är på den del i den allmänna pensionens som kallas premiepension.

Viktigt att tänka på är att man endast kan ansöka efterlevandeskydd hos Pensionsmyndigheten den dagen man börjar ta ut sin pension, man kan inte gör det innan och glömmer man att göra det helt och hållet tillfaller alltså pengarna pensionssystemet istället.

Det finns vissa saker som kan vara bra att ha i åtanke. Premiepensionen blir lägre om den ska tillfalla den efterlevande partnern eftersom att den ska räcka resten av hens liv. En annan sak som är viktig är att dessa pengar inte kan tecknas för barn eller annan anhörig utan gäller alltså endast maka, make eller sambo.

Nu kanske du undrar om din familj står helt lottlös ifall du skulle dö. Nej, det finns andra ersättningar som kan betalas ut till anhöriga och det kallas efterlevandepension.

Det innebär att man får ett ekonomiskt stöd och det består av barnpension, omställningspension och änkepension. Mer om det kan du läsa här.