Kejsar Augustus tog makten med hjälp av en privat armé och han förstod värdet av att ha lojala soldater som skyddade den Romerska staten. Men för att säkra upp att de höll sig lojala beslutade han sig för att ge dem pension. Efter 20 års tjänstgöring fick de egen mark alternativt 12 årslöner. Men det var ingen billig lösning, i slutändan slukade systemet hälften av Roms skatteintäkter.
Kejsar Augustus är inte den sista som underskattat bördan av att tillhandahålla pension, idag är det flera länder i världen som har samma problematik, men då handlar det inte om att finansiera soldater på ålderns höst utan det handlar om att pensionspengarna ska räcka länge och vara på en nivå så att medborgarna kan tillfredsställa sina behov.
Det är inte så att pensionspengarna i Sverige tar slut, men faktum kvarstår: vår befolknings livslängd ökar och ska man kunna få ut en rimlig pension krävs det att pensionsåldern höjs.
Nu tänker du säkert, vad jobbigt, jag orkar verkligen inte ta in det här. Men sluta inte läsa, vi ska förklara hur det ligger till.
Den nya pensionsåldern som föreslagits av Pensionsmyndigheten, också kallad riktåldern, ska nu anpassas till att vi lever längre. Det innebär till exempel att en 35-årings nya pensionsålder blir 70 år. Riktåldern anger vid vilken ålder du kommer förvänta dig att få 70 – 80 procent av din slutlön. Det innebär även att åldern för tidigaste pensionsuttag blir riktåldern minus fyra år. Så den som är 35 år kan tidigast plocka ut sin allmänna pension vid 66 år. Som det fungerar nu är det 61 år.
För dem som är födda innan 1958 förändras inget, men alla födda efter det kommer att beröras, se bilden.
Pensionsmyndighetens förslag ligger i linje med Pensionsgruppens gamla rapport och när den kom 2017 reagerade forskarvärlden starkt och gick ut i SvD debatt och krävde att Pensionssystemet behöver ta hänsyn till det faktum att alla yrkesgrupper inte kan jobba tills de är 70 – just den gruppen riskerar att bli ”fattigpensionärer”.
Så vad är kontentan? Om de yngre generationerna vill ha lika mycket i pension måste systemet läggas om. Därför krävs en högre pensionsålder, enligt Ole Settergren, chef för analysavdelningen på Pensionsmyndigheten.
– Människor i Sverige vet om att pensionen blir högre om man jobbar längre. Det framgår av vår enkät, säger Ole Settergren i Minpensionspodd.
Majoriteten av svenskarna har inbyggt i sitt DNA att man max ska behöva jobba till 65 och många vill kanske inte ens jobba så länge. Men tiderna förändras. Är du 40 år och läser det här kanske du ska ta ett omtag på både sparande och pensionstankar. Är du yngre har du verkligen möjlighet att se över ditt sparande inför framtiden. Kan och vill du jobba längre ska du göra det eftersom att vinsterna är stora i förhållande till om du tar ut din pension i förväg.
– Vi har en verklighet att förhållas oss till – vi lever allt längre, sa socialminister Annika Strandhäll till SvD i mars.
Avslutningsvis kan man säga att Kejsare Augustus Romerska imperium såg ut att vara oövervinnerligt, men de finansiella problemen som följde av pensionssystemet drabbade till slut även det vanliga folket.
Så se inte pensionen som något avlägset. Tänk istället långsiktigt.
Inspiration av The Economist – Pensions Fade to grey