Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Vill du också gå ner i tid? Tänk då på det här

Deltidsarbete kan göra att din löneutveckling blir sämre och det leder till sämre pension. Det många glömmer bort är att pensionen beräknas på hela livets inkomster.

En tumregel är att storleken på minskningen av pensionen varierar mellan 1,3 till 13,6 procent. Störst minskning får man om man arbetar 50 procent av en heltid mellan 30-39 år. Då minskar pensionen med 13,6 procent. Tar man samma siffra för 45-54 år blir siffran 11,1 procent och 55-64 år 10,6 per år.

Det som blir tydligt är att deltidsarbete i början av arbetslivet alltså slår hårdare mot framtida pension jämfört med deltidsarbete närmre pensionstillfället 65 år. Det beror på att avkastningen gör att tidigare inbetalningar till pensionen mer värdefulla än senare inbetalningar.

En del väljer att jobba deltid och då får det konsekvenser för pensionen också, men det slår på olika sätt.

Ta en kvinna som jobbar deltid, men är gift med en man som jobbar heltid och därmed också tjänar mer än henne. Vad ska hon göra för att få en bättre pension? Det finns en sak som fler borde satsa på när det handlar om stora lönegap i äktenskapen och det är att maken kan föra över sin premiepension till sin fru. Det gäller alltså bara om man är gift.

Eftersom att kvinnan i det här fallet är den som får ett inkomstbortfall som påverkar hennes försörjning senare i livet kan alltså maken kompensera henne för detta.

Mer om detta kan du läsa HÄR och HÄR.