Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Visa mig din soffa så ska jag säga vem du är!

Det sägs ju att bokhyllan (eller än värre, badrumsskåpet!) kan avslöja en hel del om vem man egentligen är. Somliga har därför tagit för vana att spana in andras läsvanor (alternativt toalettartiklar) när de kommer hem på besök hos någon för första gången. Glöm det! Jag har ett smidigare tips. Det räcker med en snabb ockulärbesiktning av soffan i vardagsrummet för att man ska kunna kategorisera en personlighet och dra slutsatser om dennes övriga smak. Tror du mig inte? Visa mig din soffa så ska jag säga dig vem du är!

Howardsoffan

Howardsoffan

Återfinns vanligen i Östermalmsinspirerade våningar där ägarna har osedvanligt dyr smak, men kan även i undantagsfall förekomma i brådmogna ungdomshem med fäbless för det ”öfre livet”. Matchas inte sällan med dyra märkeskuddar, stoppade möbler och mörka träslag, äkta mattor och coffee table books om nutida konst. Soffhäng? Howard-modellen inbjuder till rakryggat samkväm med inneskor och glasunderlägg.

Ägarnas favorit-…
Butiker:
NK, Svenskt Tenn, Walles & Walles och Gertrudes
Tidningar på soffbordet: Sköna Hem, Gods & Gårdar, Antikvärlden
Klädmärken i garderoben: Burberry, Max Mara, Valentino, Greta, Mulberry
Produkter i badrumsskåpet: Kanebo, Kiehls, Chanel no 5
Doftljus: Voluspa
Stilikon: Mickan i Solsidan

Shabby Chic-soffan

Shabby chic-soffan

Skådas oftast i lantliga interiörer (vitmålade och spetskantade Shabby Chic hem) samt i sommarstugor inredda med marina inslag (tänk stjärnor på kuddarna, segelbåt i fönstret och drivvedskonst på väggen, ja ni fattar). Det ultimata soffmyset ackompanjeras av en kokbok eller trädgårdstidning, där ägarna i lätt tillbakalutad position ägnar sin dyrbara kvalitetstid åt att planera nästa familjemåltid eller sommarens planteringsprojekt.

Ägarnas favorit-…
Butiker:
Himla, Lexington, Grandma’s och Blomsterlandet
Tidningar på soffbordet: Lantliv, Vakre Hjem, Elle Mat & Vin
Klädmärken i garderoben: Odd Molly, Chill Norway, Noa Noa, Ewa i Walla, Hunter
Produkter i badrumsskåpet: La Maison du Savon de Marseille
Doftljus: Klintas doft- och massageljus (eller valfritt ljus med lavendeldoft)
Stilikon: Leila Lindholm och Ernst Kirschteiger

Divansoffan

Divansoffan

Spotas säkrast i radhusförorter och nybyggda villaområden. Erbjuder till sin natur generöst med plats för prestigelöst fredagsmys och familjeumgänge och utgör därför en självklar landningsbana efter den obligatoriska helgtacosen. Matchas inte sällan med ett högblankt vitt soffbord och en kulört ryamatta. I den här soffan samlas och samsas familjemedlemmarna runt den tekniska lägerelden (den gemensamma platt-teven) företrädesvis utrustade med minst en second screen (läsplatta eller mobiltelefon) per man.

Ägarnas favorit-…
Butiker:
IKEA, Hornbach, Bauhaus
Tidningar på soffbordet: Vi i Villa, Hus & Hem, Family Living
Klädmärken i garderoben: Lindex, Åhléns (Wera)
Produkter i badrumsskåpet: L:A Bruket
Doftljus: Yankee Candle
Stilikon: Laila Bagge / Pernilla Wahlgren (alt. Martin Timell)

Hipstersoffan

Hipstersoffan

Den vintagefyndade retrosoffan i skinn är ett närmast obligatoriskt inslag i den unga hipsterns innerstadslägenhet. Knappast hyllad för sin bekvämlighet (ofta hård, halkig och nedsutten) men desto mer för sin fotogeniska look och förmåga att smälta in bland de övriga fynden från Bukowskis Market (typ serveringsvagnar, soffbord med marmorskiva och lampfötter i mässing). Men komfortproblematiken gör nog inte så mycket för ägarna till den här soffmodellen är uteslutande DINK’s (Double Income No Kids) så parmiddagar och kompishäng sker ändå ute på lokal (på Söder i Stockholm, eller runt Magasinsgatan i Göteborg). Flitigaste användningsområde? Fin på Instagram #trendmedveten #ändåobrydd

Ägarnas favorit-…
Butiker:
Bukowskis Market, Svenskt Tenn, Nordiska Galleriet
Tidningar på soffbordet: Style By, ELLE, Vouge och danska Costume
Klädmärken i garderoben: Acne, Dagmar, Hermés
Produkter i badrumsskåpet: Byredo
Doftljus: Byredo
Stilikon: Elin Kling

Linnesoffan

Linnesoffan

En nykomling på soffhimlen som på senare tid rönt stor uppskattning hos de modemedvetna inredningsentusiasterna med plånbok modell större. Med sitt förlåtande och medvetet skrynkliga linnetyg skänker linnesoffan en aura av värme och avslappnad nonchalans till de i övrigt ganska hårt stylade hem som dessa oftast återfinns i.

Ägarnas favorit-…
Butiker:
Artilleriet, Dusty Deco, Grandpa
Tidningar på soffbordet: danska Rum
Klädmärken i garderoben: Hope
Produkter i badrumsskåpet: Aesop
Doftljus: Astier de Villate
Stilikon: Lotta Agaton

Skinnsoffan

Skinnsoffan

Flitigt förekommande i ungkarlslyor och tonårsrum. Med sin lika delar spillvänliga och sköna sittkomfort inbjuder den till samkväm framför Champions league matcher, teve-spels-turneringar och Netflixmarathons. Matchas inte med mycket annat än de tre S:en (säng, stereo och surroundljudsystem). Möjligen ett soffbord i trä toppat med kakelplattor.

Ägarnas favorit-…
Butiker:
Media Markt, Teknikmagasinet
Tidningar på soffbordet: Café, Teknikens värld, Bild & Ljud Hemma samt Aftonbladets rosa sidor
Klädmärken i garderoben: Dressman, MQ och G-star Raw
Produkter i badrumsskåpet: Gilette, Axe och Dubbeldusch
Doftljus: Eeeh… Doftljus?
Stilikon: Martin Björk

Frida Ramstedt

 

Relaterade ämnen