Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

ap7se

Warren Buffet är en indexkramare

Jag klagade på utbudet av indexfonder för en tjänstepensionsmäklare för några år sedan.

”Du ska inte ha någon indexfond. Du ska ha en bra, aktiv fond”, var hans svar.

Det budskapet har jag hört många gånger sedan dess. Ofta av personer vars lön är kopplad till storleken på de avgifter som spararna betalar.

I går publicerade AMF en undersökning som visar att fondavgifterna på den svenska marknaden sjunker för andra året i rad. Ökat antal indexfonder är förklaringen som lyfts fram. Det skulle kunna vara ett tecken på ökad medvetenhet hos spararna om avgifternas betydelse.

Det skulle till och med kunna vara så att några av dem lyssnat till superinvesteraren Warren Buffet – en förebild för många aktiva förvaltare. Wall Street Journals Market Watch rapporterar ett av hans senaste investeringsråd.

Put your money in index funds and move on, he told them. Seriously, you’ll do better.

När han inte längre lever och aktierna i hans bolag Berkshire Hathaway har gått till välgörenhet, föreslår han att pengarna som blir över placeras i 10 procent kortfristiga stadsobligationer och 90 procent breda indexfonder med låg avgift.

I believe the trust’s long-term results from this policy will be superior to those attained by most investors — whether pension funds, institutions or individuals — who employ high-fee managers.

Warren Buffet vill alltså varken att pengarna stannar i Berkshire Hathaway eller att de ska skötas av aktiva förvaltare på Wall Street. Förvaltarna kommer nämligen hela tiden att försöka förmå både individerna och institutionerna att göra affärer.

The resulting frictional costs can be huge and, for investors in aggregate, devoid of benefit. So ignore the chatter, keep your costs minimal, and invest in stocks as you would in a farm.

En svårighet för de som tycker att aktier och placeringar är spännande, är just nyhetsflödet, eller ”tjattret” som Buffet kallar det. Det får det att klia i fingrarna på spararna. En annan förespråkare av indexfonder, årets nobelpristagare Eugene Fama, fick frågan av SVT vad han tycker om börsjournalistik som går ut på att tipsa om heta aktier och lista senaste årets fondvinnare.

Business pornography, svarar Fama snabbt.

Den kärnfulla metaforen ger en förklaring till att så många ändå håller på och letar vinnare bland aktier och fonder. Kapitalförvaltning gör dem upphetsade. Till och med att bara läsa om kapitalförvaltning gör dem upphetsade. Och indexfonder blir en form av erotikdödare.

En helt annan typ av investerare som både tjänat och förlorat förmögenheter är James Altucher. Han är entreprenör, investerare och flitig skribent med otaliga artiklar och ett tiotal böcker på meritlistan, bland annat om Warren Buffet. Han första investeringsråd är att inte lyssna på honom (eller någon annan) – det är dina surt förvärvade slantar. I ett blogginlägg förra veckan utvecklar han sin tanke.

The most important three words in investing is: “I don’t know”. If someone doesn’t say that to you then they are lying.

Han fortsätter sedan med att bland annat besvara frågan “So how can one make money in the market?”

I told you about: #1. Pick some stocks and hold them forever. Since “I don’t know” applies, it’s almost impossible to pick the right ones.

Warren Buffet är en förebild även här, vilket leder till uppmaningen att behålla aktierna för alltid. James Altucher pekar ut den stora utmaningen för investerare med högre avkastningsambitioner än index. Alla har i stort sätt samma historiska information som grund för sina beslut och ingen har någon information om framtiden. Inte förståsigpåarna heller.

För den som är medveten om de dåliga oddsen och tycker att aktieaffärer är spännande, finns det ingen anledning att låta bli. Precis som många underhållande spel beror resultatet på en blandning av tur och skicklighet. Att däremot betala dyra pengar för att någon annan ska spela åt dig, det är en riktigt dålig idé.

Om din rådgivare föreslår det, är det dags att byta rådgivare.

Det gjorde jag.

Johan Florén