Hoppa till innehållet
ap7 logo

Tänkonomi #5 – Pryl eller pension vid medelålderskrisen?

Varför konsumerar man ofta mer vid ålderskriser? I Tänkonomi-poddens femte avsnitt undersöker programledaren Karin Adelsköld och beteendeekonomen Gustav Tinghög hur man bör tänka för att fatta bättre beslut och varför många vänder sig till konsumtion under ålderskriser när man i stället kanske borde lägga pengarna på sin pension.

I AP7:s podd, Tänkonomipodden, träffar programledaren Karin Adelsköld forskare och experter inom beteendeekonomi för att diskutera ekonomiskt beslutsfattande utifrån olika teman. AP7 har som ambition att informera och folkbilda om pensionssystemet och beslut kopplat till det. Tänkonomi har som ändamål att hjälpa människor att förstå sitt ekonomiska beslutsfattande bättre – och därigenom minska den ekonomiska oron som många lätt kan känna. Läs mer om bakgrunden till Tänkonomipodden här.

Programledare Karin Adelsköld tillsammans med beteendeekonomen Gustav Tinghög, professor vid institutionen för industriell och ekonomisk utveckling vid Linköpings universitet, för att diskutera varför många vänder sig till konsumtion under medelålderskriser.

– Just medelålderskriser skildras ofta i populärkulturen i olika skepnader, men är ju något som drabbar många – om inte de flesta. För många är också medelålderskrisen förenat med konsumtion. Prylar till en ny hobby eller något ännu större som en sportbil. I det här avsnittet vill vi utforska hur vårt beslutsfattande påverkas under en ålderskris och om vi borde tänka mer långsiktigt, säger Mikael Lindh Hök, kommunikationsstrateg på AP7.

Gustav Tinghög är beteendeekonom och professor vid institutionen för industriell och ekonomisk utveckling vid Linköpings universitet, där han ägnar sin forskning åt hur intuition och analytiskt tänkande påverkar vardagliga beslut. Enligt Gustav Tinghög påverkas beslutsfattandet av de rädslor som är kopplade till ålderskrisen.

Kriser gör ofta att vi fokuserar på våra rädslor och hur vi kan undvika dem. Problemet är att vi då inte sällan fokuserar lite för mycket på det som känns hotande och glömmer helheten. Varje kris och individ har ju dock sina specifika förutsättningar, men generellt beskrivet så beteer vi oss ofta så, säger Gustav Tinghög.

Det behöver inte alltid vara fel att köpa saker, men det kan ibland vara bra att stanna upp och särskilt i de fall man lever över sina tillgångar. Ett knep för att bli en bättre beslutsfattare är att se över sina styrkor och svagheter.

– Titta på vad som är dina styrkor och svagheter. Designa din tillvaro så att du kan fatta bättre beslut långsiktigt. Titta framåt och fokusera inte för mycket på närtid, som vi annars ofta gör i en kris. Generellt så oroar vi oss ofta i onödan, men det vi kan göra är att fatta beslut som gör att vi känner oss trygga, säger Gustav Tinghög.

Lyssna och läs om det senaste avsnittet av Tänkonomipodden.