Livsmedelsindustrins leverantörskedja är komplex och många länder där produktionen sker förknippas med hög risk när det gäller mänskliga rättigheter och arbetsförhållanden. Under arbetet med temat ”Arbetsvillkor i gröna näringar” har AP7 försökt ta reda på hur investerare genom sin ägarstyrning kan bidra till bättre arbetsvillkor och även undersökt hur livsmedels- och dagligvaruföretagen kan arbeta för verkliga förbättringar inom området.
I vår slutrapport går att läsa om:
- Vårt dialogprojekt med livsmedelsbolag världen över
- Hur Axfood arbetar med hållbara risodlingar i Pakistan
- Hur Tesco hanterar sociala utmaningar inom teodling
- Hur Nestlé hanterar sina leverantörskedjor och balansen mellan avkastning och anständiga arbetsvillkor
- Investerares upplevelser vid italienska tomatodlingar
- ETI Swedens lärdomar och råd kring arbetsförhållanden i leverantörskedjor
- Lärdomar från institutionella ägare såsom Alecta, AMF och Folksam
Vi har publicerat vår slutrapport från temaarbetet inför vårt
seminarium 26 oktober – ”Hur stoppar vi slavarbete i livsmedelssektorn?”