Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

7/10-regeln

Vi har tidigare bloggat om människans oförmåga om att föreställa sig kraften i ränta på ränta-effekten och vilka effekter det får för sparandet.

Kolla gärna in detta trevliga klipp som tydligt visar hur pengarna växer med ränta-på-ränta-effekten.

En regel som jag fick lära mig här om veckan är 7/10 regeln. Den säger att med en årlig avkastning på 7 procent så tar det ungefär 10 år att fördubbla det insatta kapitalet. Likaså fungerar det omvänt, det vill säga med en årlig avkastning på 10 procent tar det ungefär 7 år att fördubbla kapitalet.

Under de senaste 10 åren har icke-väljarnas pengar i premiepensionssystemet förräntat sig med en årlig avkastning över 8 procent. Med en lika bra utveckling under kommande år kommer det att ta ungefär 8år för dagens kapital att fördubbla sig.

7/10 regeln kan även användas för att få en ungefärlig bild av hur mycket årets avgifter sänker den framtida pensionen.

Låt säga att du är 25 år och din årliga avkastning kan förväntas uppgå till 7 procent. Ditt pensionssparande kommer i snitt att pågå under 50 år. Det innebär att den avgift som presenteras i årsbeskedet kommer att hinna fördubblas fem gånger under tiden, det vill säga 2x2x2x2x2 =32. För att få en ungefärlig bild av hur mycket årets avgift sänker den framtida pensionen för en 25-åring ska alltså avgiften multipliceras med 32! För en 45-åring blir motsvarande faktor 8 (2*2*2=8).

I stället för den trevliga ränta-på-ränta-effekten och att pengarna bara växer på lång sikt så ska man vara medveten om att samma effekt gäller för avgifterna, vilket gör att de knaprar på kapitalet i andra ändan. Kanske inte helt lätt att få till med huvudräkning men om man sätter sig i lugn och ro och räknar så får man en tydlig bild av att avgifter har en stor betydelse på den framtida pensionen.

Trevlig helg!

Louise Svensson