Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Så fungerar pensionens alla delar

Du har säkert sett den otaliga gånger. Den där pensionspyramiden. Och så har du säkert tänkt att jag ska kolla upp vad det innebär någon gång, men sedan tycker du att det är krångligt och lägger det åt sidan. Men det är inte så svårt som det ser ut och det är faktiskt ganska kul att se hur pensionen utvecklas. Kolla här.

Din pension kommer från olika håll. Dels har vi den allmänna pensionen, som Pensionsmyndigheten ansvarar för. Sedan får de flesta som arbetar också pension från sin arbetsgivare. Det kallas för tjänstepension.

Du kan också ha ett privat pensionssparande. Via till exempel din bank eller ett försäkringsbolag.

Tänk på att varje år du arbetar drar du in nya pengar till din pension. Och ju mer pengar du tjänar, desto högre blir din pension.

Pensionen grundas på alla inkomster du får hela livet. Du som är föräldraledig eller gör värnplikt, eller har sjuk- eller aktivitetsersättning får kompensation från staten. Det vill säga att staten betalar in pension som motsvarar en fiktivt beräknad inkomst för dig.

Andra saker som påverkar din pension är löneutvecklingen i Sverige och hur det går för dina premiepensionsfonder.

Det är också viktigt att påpeka att man kan få en bra pension även om man inte har en hög lön. Det bygger på att man har många inbetalningar och det gör att den som börjar jobba tidigt, men inte har så hög lön ändå kan få en bra pension eftersom att hen har många års inbetalningar. Dessutom växer pengarna och jobbar man dessutom längre blir pensionen ännu högre.

Du kan kolla hur stor din pension blir på minpension.se, här ser du hur du går tillväga.

Foto: Jean van der Meulen/Pexels