Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Undrar du också var din pension finns?

Börsen är just nu som ett dragspel. Det går upp och ned från dag till dag. Många pensionssparare hör av sig till oss och frågar var de har gjort för olika fondval.
Det finns bra sätt att få en god översikt. Här får du ett kort intro om hur du ska hitta dina fonder.

Börja för det första med att gå in på www.minpension.se, där loggar du sedan in med ditt bankid. Du kommer efter det in på ”Översikt”. Där kommer du att se din pensionsporognos, det vill säga den pension du hittills tjänat in.

Om du scrollar ned en bit kommer du att se några boxar tryck på boxen ”Intjänad pension”. Då kommer du till dina pensionstillgångar som Allmän pension, Tjänstepension och Privat Pension.

I första boxen ser du dina totala tillgångar, men så fort du trycker på de andra boxarna kan du se hur ditt samla pensionskapital förvaltas och vilket pensionsbolag som har hand om ditt sparande. Du ser alltså exakt var dina pengar är placerade.

I boxen med din Allmän pension kan du se att den består av två delar – inkomstpension och premiepension. Inkomstpensionen är inte placerad på börsen. Premiepensionen däremot, är placerad i fonder. Du kan alltså se var alla dina fonder är på minpension.se, men vill du till exempel byta din premiepension måste du gå in på Pensionsmyndigheten.se och ändra dina val.

Om du går in på boxen tjänstepension kan det vara bra att veta om att du kan ha tjänstepension från flera olika håll då du kanske jobbat på många olika arbetsplatser.

Det finns tjänstepensioner som är premiebestämda och då är dina pengar i en traditionell försäkring där du inte gör aktiva val, men det kan också vara en fondförsäkring och då har du gjort egna val av fonder. Detaljerna ser du om du trycker på respektive pension.

Det finns även förmånsbestämd pension och då är du garanterad en viss procent av din slutlön den dagen du går i pension. Om du har förmånsbestämd pension kan du inte välja hur pengarna placeras, utan se till att förhandla dig till en så hög lön som möjligt då den är pensionsgrundande och jobba heltid tills det är dags att plocka ut pensionen. Var också försiktig med jobbfömåner som bil, det sänker nämligen din pensionsgrundande lön, eftersom att arbetsgivaren drar av kostnaden på din bruttolön.

Du kan även ha privat sparande i din översikt, men kom ihåg att minpension.se får inte in uppgifter från alla. Utan du måste i så fall själv mata in det i verktyget.