Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se
Författare till boken Money Money

"Kvinnor tänker mycket 'vi' medan män tänker mer 'jag'. Här måste kvinnor bli bättre på att ta makten över sig egen ekonomi, hjälpa varandra och prata om de här sakerna med varandra för att tillsammans komma igång", säger Leni Ekendahl och Emine Lundkvist. De är författare till “Money money” – boken som hjälper dig att just ta makten över din ekonomi. Foto: Linda Broström

Maria Schultz

Skilsmässorna ökar – så preppar du din ekonomi

Var relationssmart – även när du är kär. Skilsmässorna ökar för personer i 60-årsåldern och allra vanligast är det att vi skiljer oss i åldern 35-49 år. Varför ser det ut så? Och hur kan kvinnor, som oftast drabbas hårdast ekonomiskt vid skilsmässa, tänka smart, i tid och när de fortfarande är kära?

Leni Ekendahl och Emine Lundkvist är bokaktuella med ”Money money” – om hur du tar makten över din ekonomi. Författarna är tydliga – det finns ingen annan som kommer att bry sig om din ekonomi, än du själv.

– Inte din partner, inte din mamma eller någon annan. Det ansvaret måste du ta helt själv. Och nu direkt, för när du skiljer dig finns det sällan så mycket mer att göra. Då får du ett kvitto på vad du inte har gjort, säger Leni Ekendahl, författare och journalist.

I ”Money money” ger författarna verkliga exempel på hur snett det kan bli om du inte har tänkt efter – före. 

Stora kvinnofällor i fokus

Men de har också ett ”sliding doors”-perspektiv, alltså hur det hade kunnat bli på ett bättre och lyckligare sätt, om du hade tänkt till innan.

– I den här boken vill vi fokusera mycket på stora kvinnofällor. Vi vill också bygga den ekonomiska självkänslan hos kvinnor. Det är så viktigt att du kommer igång själv och inte lämnar över ansvaret till någon annan, säger Emine Lundkvist, advokat med över 30 års erfarenhet av juridiskt arbete med inriktning på skatte- och familjerätt.

Efter deras första bok ”Money honey”, som sålt i 6 000 exemplar, har de varit runt på hundratals föreläsningar och både då och i arbetslivet har de mött kvinnor i olika åldrar, med olika yrken och positioner, som inte är särskilt intresserade av ekonomi. 

– Även om kvinnor ofta håller i hushållsekonomin, initierar bostadsköp och bestämmer inredning tänker vi sällan strategiskt eller långsiktigt kring vare sig investeringar eller pension. Det är bekymmersamt eftersom de beslut vi fattar tidigt i livet kommer tillbaka som ett – orange – brev på posten under andra halvan av vår livstid, säger de. 

Kvinnliga fattigpensionärer

Att vi skiljer oss mer idag tror författarna bland annat beror på att vi har fler valmöjligheter.

– Vi växer ifrån varandra i våra förhållanden och förändras på tio år – både i samhället och inom oss själva. Vi träffar extremt mycket folk hela tiden också. Det är lättillgängligt att träffa nya partners, säger Leni och får medhåll av Emine:

– Skilsmässor bland 60+ ökar stort. Då kanske man har 30 år kvar att leva – och hamnar i en annan kvinnofälla: Pensionen. Här märks det också om man inte har engagerat sig. Och den dagen kommer fortare än man tror. Det kan vi intyga.

Här märks en ny, stor grupp av fattigpensionärer – kvinnor i åldern 65-69 år.
– Många kvinnor som jobbar inom vård och omsorg har inte haft så höga löner och när de sedan går i pension får de allmän pension, men har inte så mycket i tjänstepension. Det finns många kvinnor i den här åldern som inte har råd att skilja sig, säger Emine.

Sju tips för att agera

Så, vad ska du göra för att vara smart kring din ekonomi – redan när du är kär?

Här är några av författarnas råd:

 

  • Gift dig – eller styr upp samboskapet 

– Samboskap är en stor kvinnofälla. Om du istället gifter dig har du ett skydd genom att ni vid skilsmässa delar lika alla tillgångar, förutom de som ni eventuellt har som enskild egendom i ett äktenskapsförord. Vi kvinnor har en tendens att gå ned i arbetstid, har en sämre lön generellt, medan vi delar lika på kostnaderna. Överskottet går gärna till mysiga kuddar, fina kläder till barnen, fredagsmys, doftljus och annat lull-lull. Medan män satsar mer på att lägga in sitt överskott i aktier eller fonder. Det delar ni inte lika på om ni som sambor separerar.

 

  • Prata ekonomi med varandra

– Många kvinnor använder ursäkten att det är ”så oromantiskt” att prata pengar när man är kär. Så man gör absolut ingenting. Men många män ser det som positivt när kvinnor engagerar sig. Om du är hemma längre med barnen eller går ned i tid för att sköta mer i hemmet, ta upp hur du kan bli kompenserad. Till exempel genom ett eget sparande som ni skriver i ditt namn i ett äktenskapsförord och som du därmed får behålla vid en eventuell skilsmässa.

 

  • Värdera din egen insats

– Statistik visar att kvinnor oftare flyttar till en hyresrätt efter en separation, medan män bor kvar i villan eller bostadsrätten. Vi kvinnor har satt oss i den här situationen, av okunskap. Här är det viktigt att kvinnor faktiskt värderar sin egen insats. Om du gör mer i hemmet ska du ha kompensation för det. Dela på kostnaderna utifrån era inkomster. Om mannen gillar att placera pengar – ta hjälp så att båda gör det. Återigen: Som kvinna behöver du se om ditt eget hus. 

 

  • Provskilj dig på pappret

– Se vad en separation, skilsmässa eller dödsfall skulle innebära för dig och utifrån det kan du också prata med din partner. Du ser till exempel vad följderna skulle bli om det skulle hända din partner något – och ta upp det. Bli medveten om din situation och hur du och ni skulle behöva lösa situationen. Här märker du också om ni har enskilda egendomar att säkra upp. Om du behöver skriva på något sådant dokument är det bra att ta hjälp av en bankperson eller jurist.

 

  • Tänk på äktenskapsförord

– Äktenskapsförord är till allra största del en kvinnofälla. Många kvinnor skriver ogenomtänkt på det när de gifter sig där det exempelvis kan stå att mannens aktier är enskild egendom. Då får inte kvinnan en del av det, även om hon kanske har gått ned i tid och tagit hand om hem och familj, medan han jobbat och sparat. Äktenskapsförordet kan vara bra om du själv äger saker, eller är överens med din man om att få kompensation för att du exempelvis tar mer ansvar hemma. 

 

  • Sätt gränser

– Om din partner inte är redo att ge dig ekonomiska möjligheter i ett äktenskapsförord, även om du tar större ansvar för hem och barn, är det bara att inse att han är en ”douchebag”, skrattar Emine och fortsätter: 

– Säg att du inte tänker ta hela ansvaret hemma om han vill göra karriär. Du kan inte tvinga honom rent juridiskt att göra lika mycket, men försök dela upp saker. Vi har hört om många män som dragit när krav ställs, hittat en annan kvinna – som kan tänka sig att ta hand om hans barn. Vi kvinnor är så duktiga på det. Men här gäller det att återigen se sitt värde och sätta gränser.

 

  • Spara – men inte på ett bankkonto

– Kvinnor är generellt duktiga på att konsumera, medan män är duktiga på att investera och placera i aktier. Det sitter enorma summor bara på sparkonton – ofta kvinnors pengar. Här måste vi bli smarta. Det är aldrig för sent att börja. En hundralapp i månaden i en fond är värt 100 000 kronor om 30 år. Det gäller att förstå vilken effekt ränta på ränta har. Det är verkligen viktigt att ha ett ”frihetskapital” så att du inte är beroende av någon annan. Börja bygg din buffert. Det rådet kan låta som ett hån för kvinnor som är ensamstående utan hög lön, men börja då göra en budget. Då får ganska många en aha-upplevelse. Man ser att det ändå sipprar ut pengar här och var som man skulle kunna dra in på och sätta av i ett sparande. 

Fakta: Skilsmässor

  • Antalet skilsmässor steg mellan 2023 och 2024 från 21 231 till 21 672. 
  • 2013 var ett rekord-skilsmässoår med nära 27 000 skilsmässor. 
  • 12,3 år är snittlängden på ett äktenskap. 

Källa: Statistiska Centralbyrån