Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

80-talister är skeptiska till pensionssystemet

I fredags skrev DN om en undersökning som Nordea gjorde i början av sommaren. Undersökningen visar bland annat att varannan svensk född på 80-talet (24-33 år) tror att de måste arbeta till 67 år eller längre, vilket inte är en helt fel slutsats med tanke på dagens debatt och den nyligen genomförda pensionsåldersutredningen. Även många av 60- och 70-talisterna tror att de kommer att arbeta efter 65.

Något mer bekymrande är att de yngre målar upp en dyster bild av pensionssystemet. Majoriteten har ett lågt förtroende för att den allmänna pensionen och tjänstepensionen kommer att fungera framöver. Till exempel tror hälften av 80-talisterna att de bara kommer få 50 procent eller mindre av sin slutlön i pension. 80-talisterna litar heller inte på sin egen förmåga att fatta beslut kring pensionen.

I den Sifo-undersökning AP7 genomförde i början av sommaren var det även där den yngre åldersgruppen som utmärkte sig gällande sin kunskapsnivå för att själv kunna välja premiepension. Generellt var det sju av tio som inte ansåg sig ha goda kunskaper för att själv kunna välja premiepension och i den yngre åldersgruppen var det hela 81 procent.

Situationen med en dyster bild av pensionssystemet kan troligtvis härledas till låg kunskapsnivå och lågt engagemang i sin pension vid ung ålder.

Det är inte fel att bilda sig en uppfattning om sin pension, även om man är ung och har långt till pension. Och riktigt så illa behöver det inte bli, det positiva är att det inte krävs så mycket om man är ung. Vi har tidigare bloggat om effekten av ränta-på-ränta. I blogginlägget visar vi att det ger mer än dubbelt så mycket pengar att spara 1 000 kronor i månaden i 40 år än 3 000 kronor i månaden i 20 år.

En bra början är att göra en pensionsprognos via Minpension.se Hör du till dem som inser att din pension inte kommer att räcka så kan du prova dig fram i prognosverktyget. Testa vad som händer om du tar ut pensionen något år senare, om du anger en högre heltidslön etcetera.

Det sämsta du kan göra är att sticka huvudet i sanden, inte bry dig och bara vara skeptisk till din framtida pension.

Louise Svensson