Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Med start 3 december fylls svenska pensionsspararnas konton på med intjänade pensionsrätter. Foto: People Creations/Pikwizard

Mikael Lindh Hok

Adventstid innebär att pensionsspararna får påfyllning

Lika traditionsbundet som adventsljus och lussebullar är den årliga ”pensionsrättsfördelningen” i mitten av december. Det låter som skatteåterbäring men är egentligen att en del av lönen under året har avsatts till statlig pension och nu sker insättningen på pensionsspararnas konton. Så i helgen sätts 45,4 miljarder kronor in på spararnas premiepensionskonton. Totalt med inkomstpension och tjänstepension handlar det om pensionsrätter som uppgår till 585 miljarder kronor.

Källa: Pensionsmyndigheten

”Alla löntagare avstod förra året uppskattningsvis 585 miljarder kronor i lön för att istället i framtiden få ut pengarna som pension. Det motsvarar pensionsavgifter på totalt 28 procent som löntagare i genomsnitt i dag betalar för sin framtida pension”, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

Med handen på hjärtat så ska vi nog vara ganska tacksamma över detta ”statliga tvångssparande” sett till självdisciplinen att inte konsumera alltihop här och nu. Om man sätter det i perspektiv till jobbveckan arbetar vi var fjärde dag med pension i framtiden som ersättning istället för lön här och nu.

Så med start 3 december fylls svenska pensionsspararnas konton på med intjänade pensionsrätter. Av de totalt 18,5 procent av alla pensionssparares lön som går till allmän pension, går 16 procentenheter till inkomstpension och 2,5 procentenheter till premiepensionen. I inkomstpensionen kan man inte göra några val vilket man däremot kan göra i premiepensionen. Pengarna där placeras i de fonder som spararen själv valt eller i förvalet AP7 Såfa.

Förslagsvis avsätter ni lite adventsmystid till att gå in på minpension.se för att få en bild över hur hela er pension ser ut, från inkomstpension och premiepension till tjänstepension.

Är det något som bringar ljus om man är orolig för sin pension så är det att få en överblick.

Glad advent!

Fakta om premiepensionsrätter
Källa: Pensionsmyndigheten

  • 2021 får 5 740 786 sparare premiepensionsrätter.
  • Av dessa är 150 130 sparare nya i premiepensionssystemet. Motsvarande antal nya sparare 2020 var 198 063.
  • Avsättningen till premiepensionen har fram till december förvaltats hos Pensionsmyndigheten i en tillfällig förvaltning. Ränteförvaltningen har genererat en positiv avkastning som ökar tilldelningen till spararna med 318,1 miljoner kronor eller ytterligare drygt 55 kronor i pensionsrätter i genomsnitt per sparare.
  • Nya sparares pensionsrätter placeras med automatik i AP7 Såfa. Ett brev efter insättningen informerar om att de erhållit premiepensionsmedel samt att de har möjlighet att göra ett eget fondval.