Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Mikael Lindh Hok

Adventstid innebär pensionsrättstid

Lika traditionsbundet som adventsljus och lussebullar är den årliga ”pensionsrättsfördelningen” i mitten av december. Det låter som skatteåterbäring men är egentligen att en del av lönen under året har avsatts till statlig pension och nu sker insättningen på pensionsspararnas konton.

Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten, sätter det i perspektiv till jobbveckan: ”Man kan säga att vi var fjärde dag helt arbetar för vår pension. Sveriges löntagare har under 2017 avstått från drygt 500 miljarder kronor i lön för att istället i framtiden få ut pengarna som pension”.

Med handen på hjärtat så ska vi nog vara ganska tacksamma över detta ”statliga tvångssparande” sett till självdisciplinen att inte konsumera alltihop här och nu.

Så i nästa vecka med start 10 december fylls svenska pensionsspararnas konton på med intjänade pensionsrätter. Av de totalt 18,5 procent av alla pensionssparares lön som går till allmän pension, går 16 procentenheter till inkomstpension och 2,5 procentenheter till premiepensionen. I inkomstpensionen kan man inte göra några val vilket man däremot kan göra i premiepensionen. Pengarna där placeras i de fonder som spararen själv valt eller hos oss i statens förval AP7 Såfa. Totalt sätts det in 41,4 miljarder kronor på spararnas premiepensionskonton. Det motsvarar ett genomsnitt på 7 247 kronor per sparare.

EFN.tv förklarar hur premiepensionen funkar i en kort film. Förslagsvis kikar ni på den och avsätter lite adventsmystid till att gå in på minpension.se för att få en bild över hur hela er pension ser ut, från inkomstpension och premiepension till tjänstepension.

Är det något som bringar ljus om man är orolig för sin pension så är det att få en överblick.

Glad advent!