Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Äldre mer produktiva

Två separata undersökningar nyligen genomförda på bilfabrikerna Mercedez och BMW i Tyskland visar att äldre är mer produktiva än yngre, skriver Affärsvärlden.

Vi har det inpräntat i bakhuvudet, att vi blir långsammare med åren och får sämre reaktionsförmåga, eller hur? Man blir lite trött och gammal, inte lika fyllda av energi och inte heller lika flexibel som de yngre.  Den uppfattningen kan vara avgörande vid rekryteringar där man väljer en yngre framför den äldre mer erfarna sökande.

Studierna som gjordes i Tyskland visar att äldre är precis lika motiverade och flexibla som yngre. Ibland till och med snabbare än yngre när det gäller att utföra en komplex uppgift. Flera års erfarenhet gör att de äldre greppar sammanhanget på en gång, menar forskaren vid Essex University Kathleen Riach.

På BMW, där man satte upp en produktionslina med enbart äldre i åldern 60-64 år, ökade produktiviteten jämfört med linorna med yngre bemanning.

På Merceders visade resultatet av undersökningen att äldre var mer produktiva och gjorde mindre fel än de yngre.

Åldern har alltså ingen betydelse och är heller inte avgörande för en persons engagemang och produktivitet på jobbet. Det är något att tänka på som arbetsgivare.

Kanske höjningen av pensionsåldern till och med kan ge Sveriges produktivitet ett lyft.

Louise Svensson