Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Johan Florén

Alla bolag som sorteras ut från premiepensionens fondtorg är inte oseriösa

Efter ett beslut av riksdagens blocköverskridande pensionsgrupp införde Pensionsmyndigheten den 1 november hårdare krav på fonderna på premiepensionens fondtorg. Upprinnelsen är de problem som funnits under flera år med bolag på fondtorget som inte sett till spararnas bästa och i vissa fall till och med är föremål för brottsutredningar.

Eftersom vi uppfattar att den oseriösa verksamheten har utgjort ett direkt hot mot systemets legitimitet, är vi glada över både politikernas beslutsamhet i frågan och Pensionsmyndighetens resoluta genomförande. Det kommer att ge ett tryggare och mer hållbart system som gynnar spararnas långsiktiga intressen.

Därför bedömde vi att de nya kvalitetskraven var relevant pensionsinformation och en positiv nyhet värd att uppmärksamma när de infördes i förra veckan. Vi gick ut med information om förändringarna på fondtorget bland annat på sociala medier under hashtaggen #hejdåblåsare – en anspelning på informationskampanjen Bli inte blåst som vi gjorde för ett par år sedan för att hjälpa spararna att undvika att bli lurade.

Informationen sammanfattade i all korthet de nya kraven och vad som händer i nästa steg. I tilltalet försökte vi vända oss direkt till de oseriösa fondbolagen för att uppmärksamma att det från och med nu blir svårare för dem att lura sparare.

Tyvärr har vi förstått att även andra fondbolag, som kommer att försvinna från fondtorget trots att de inte är oseriösa, har känt sig utpekade. Det var inte vår avsikt.

Till exempel kan det röra sig om välskötta fondbolag som följer god sed, men som har små fonder med mindre än 500 miljoner kronor eller nya fonder som inte hunnit få tre års historik.

Vi tycker uppriktigt att det är tråkigt att vår kommunikation har väckt ont blod hos seriösa fondbolag som känner att de oförtjänt har misstänkliggjorts. Låt oss därför än en gång förtydliga att tilltalet riktade sig till de som skott sig på spararnas bekostnad. Ingen annan.

Johan Florén

Relaterade ämnen