Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

AP7:s vd gästföreläste för engagerade studenter

Igår gästföreläste Richard om pensionssystemet, AP7 Såfa och karriärvägar för studenter vid Linköpings universitet.

20140218_Richard_1

Richard inledde med att fråga hur många som känner till Såfa. Ingen av de drygt hundra studenterna i publiken räckte upp handen.  På frågan hur många som sommarjobbat räckte de flesta upp händerna. Publiken hade alltså ett premiepensionskapital men ingen av dem hade gjort ett aktivt fondval. Richard konstaterade nöjt att han hade ett gäng soffliggare framför sig.

Jag som satt i publiken kunde inte låta bli att reflektera över hur intresserade och engagerade studenterna var i pensionssystemet och kapitalförvaltning. Jag hade inte förväntat mig att de flesta frågor skulle handla om förvaltningen av våra pensioner. Jag trodde att frågorna skulle kretsa kring karriärval och hur det är att arbeta i finansbranschen.

Dock tyckte jag mig kunna skönja en viss häpnad bland studenterna över hur det statliga förvalsalternativet i premiepensionssystemet är konstruerat. Frågan varför AP7 Såfa gått så pass mycket bättre än snittet av de privata fonderna var en av de första. I Richards svar var hävstångstekniken central. Följdfrågan som spontant kom var ”varför är det ingen annan som gör som ni?” och Richards svar var:

Det undrar jag med. Jag skulle önska att det var så, dels för att jag tror att det är bra med konkurrens men även för att jag har en så stark tro på att det är det effektivaste sättet.

Andra halvan av föreläsningen var mer personlig och baserades på Richards resa från studietiden till vd-rollen på AP7. En resa präglad av något som han själv tycker att livet har mycket av – slumpen. En av Richards teser var att en viktig faktor som krävs för att få slumpen på sin sida är att man har en stark drivkraft.

Avslutningsvis skickade Richard med studenterna några tips inför stundande anställningsintervjuer.

  • var säker på dig själv men inte självgod
  • visa ödmjukhet men var för den sakens skull inte mesig
  • visa att du är kunnig men var inte en besserwisser
  • var seriös men inte tråkig
  • visa humor men var inte glättig

20140218_Richard_2

”Klarar ni det kommer ni att komma långt”, avslutade Richard.

Sen kanske jag ändå inte var helt fel ute gällande intresset för karriärval och finansbranschen. Efter föreläsningen var det många som ville prata karriär.  

Louise Svensson