Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Är du rädd att du betalar för mycket?

En del fonders avgift varierar beroende på fondens resultat, vilket gör det svårt att veta vad man egentligen betalar i avgift för sina fonder. Lika så kan det vara svårt att veta vad man har för faktisk avgift om man investerat i en fond-i-fond. I en fond-i-fondlösning betalar man ofta en förvaltningsavgift i själva fonden, men sen betalar man också avgifter i innehaven, det vill säga de fonder som ingår i portföljen.

Men det finns ett par saker som man kan göra för att få koll på det.

Först och främst, ta reda på om du placerat dina premiepensionspengar i en fond med resultatbaserad avgift eller i en fond-i-fond-lösning. Det kan du enkelt se om du går in på Pensionsmyndighetens webb och klickar in på Fondsök.I fondlistan med alla drygt 800 fonder har dessa fonder en markering enligt nedan,

PM markeringar

Om du sedan är orolig för att du betalar för mycket, kan du enkelt ta reda på hur mycket avgifter det faktiskt blev det senaste året genom att ringa Pensionsmyndigheten på 0771-776 776. Be om ett kostnadsbesked så får du en tydlig redovisning av vad dina fonder kostade i kronor räknat.

I beskedet redovisas fond för fond och i den totala kostnaden ingår alla kostnader som fondbolaget tagit ut ur din fond – förvaltningskostnader, skatter, courtage och övriga kostnader. Kostnaderna redovisas brutto, det vill säga innan rabatten i premiepensionssystemet, så totalkostnaden är oftast något lägre än vad som framgår av kostnadsbeskedet.

Att göra dessa två steg är ett bra sätt att ta reda på vad du placerat dina pengar i för typ av fond och även få en bild av vad du egentligen betalt i avgift på din premiepension.

Du får bättre koll helt enkelt!

Louise Svensson