Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Arbeta kvar efter 65 år och höj lönen

Pensionsåldersfrågan har under en längre tid diskuterats hett. Kanske kan man nu säga att frågan svalnat något sedan Pensionsgruppen meddelande att frågan skjuts på framtiden och fokus i stället är att utreda hur arbetslivet och arbetsmiljön kan anpassas för att möjliggöra för äldre att arbeta längre.

Vi har inte någon formell pensionsålder i Sverige utan det som gäller idag med nuvarande pensionssystem är att du tidigast kan ta ut din allmänna pension vid 61 år, garantipension och bostadstillägg betalas tidigast ut från 65 års ålder och alla har rätt att arbeta kvar upp till 67 års ålder.

När du närmar dig 65 år och funderar på om du ska arbeta kvar några år eller börja ta ut din pension så finns det några bra saker att känna till och ha koll på.

Några enkla punkter att lägga på minnet som gör att du får mer pengar i plånboken och kanske till och med kan leda till en rejäl löneökning på äldre dar. Så här ligger det till,

  • om du tar ut pensionen efter 65 års ålder betalar du längre skatt på din pension
  • jobbar du kvar efter 65 års ålder får du lägre skatt på din arbetsinkomst samtidigt som avsättningar till den allmänna pensionen görs
  • arbetsgivaren betalar lägre arbetsgivaravgift från och med det år du ska fylla 66 år

Dock ska man komma ihåg att i de flesta tjänstepensionsavtal betalar arbetsgivaren bara in tjänstepension till och med att du fyllt 65 år.

Hur som helst, är man lite om sig och kring sig och vill jobba kvar vid 65 år fyllda så har man ett guldläge vid nästa löneförhandling. Kanske kan det till och med leda till en löneökning som kompenserar tjänstepensionen, för det blir ju mycket billigare för arbetsgivaren!

Louise Svensson