Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Återigen ett bra år för premiepensionen

2014 blev ett mycket bra år för pensionsspararna och pensionärerna inom premiepensionssystemet. Under året fick spararna en värdeökning på 125,9 miljarder kronor. Det motsvarar i snitt 18 246 kronor mer på premiepensionskontot för systemets 6,9 miljoner sparare under 2014. Den positiva utvecklingen på aktiemarknaderna i Sverige och i stora delar av den övriga världen är den främsta anledningen till att värdet på spararnas konton stigit.

Utifrån Pensionsmyndighetens färska rapport om premiepensionssystemets utveckling under 2014 konstaterar Maria Crofts att det har ar lönat sig att strunta i att välja fonder framför att välja själv. De som klarat sig sämst är de som anlitat förvaltare för att göra fondval.

Den genomsnittliga värdeutvecklingen för spararnas fonder i systemet slutade på plus 20,7 procent. Förvalsalternativet AP7 Såfa och dess tre miljoner sparare har fått se sina premiepensionspengar öka med 29,3 procent.

Anledningen till att AP7 Såfa gått så pass bra i jämförelse med de privata fonderna är stor aktieexponering. Hävstångstekniken som används ger en extra skjuts i rätt riktning i goda tider. I dåliga börstider får soffliggarna räkna med en extra skjuts nedåt.

Hävstången bidrar till att AP7 Såfa har större svängningar på aktiemarknaden, tillika en större finansiell risk (mätt som standardavvikelse). Men en större risk är också förknippat med en högre förväntad avkastning över längre tidsperioder, eller mer pension helt enkelt.

Så låt det svänga och misströsta inte när börsen vänder nedåt.