Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

Bakslag för pensionärsorganisationerna

I förra veckan skrev vi om att Sverige är rankad som bästa land att åldras i, enligt Global Age Watch Index. I fredags presenterade DN en sammanställning som de låtit Pensionsmyndigheten ta fram. Sammanställningen visar att inkomsterna för de äldre har ökat i ungefär samma takt som för de yngre. Den disponibla inkomsten har ökat med cirka 16 procent för både den genomsnittlige pensionären (65+) och löntagaren (19-64 år).

Myndighetens sammaställning visar att den genomsnittlige pensionären i år har en disponibel inkomst på runt 17 000 kronor i månaden, vilket är lika mycket som för en genomsnittlig 28-åring.

Det är kanske inte den bilden vi har med oss i bakhuvudet? Debatten som förs handlar mycket om att bromsen de senaste åren har sänkt inkomstpensionerna. Även att jobbskatteavdraget, sänkningen av inkomstskatt för arbetare, har gjort att klyftorna mellan äldre och yngre ökat. Så gemenemans tro är att det snarare har blivit sämre för dagens pensionärer.

Vi har inga dramatiska problem i Sverige idag med sjunkande eller för låga pensioner säger Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson. Han är inte förvånad över det Pensionsmyndigheten kommer fram till i sin sammanställning och menar att det är det han har försökt säga under ett par års tid.

När vi nu både har ett index som säger att Sverige är bästa land att åldras i och en sammanställning som ger oss svart på vitt att klyftorna inte alls ökar mellan generationerna, blir det kanske svårt för bland annat pensionärsorganisationerna, som hävdar att äldre har fått det sämre, att få sina argument underbyggda.

Louise Svensson

Senaste nytt


Marknaden kan vara en bra klimattjänare


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.


Gig-ekonomin - kan bli en pensionsfälla

För många är Gig-ekonomin synonymt med frihet. Men vad få vet är att det kan få ödesdigra konsekvenser. Därför har Förvalt intervjuat Pensionsmyndigheten om vad som gäller.


Hur lurar man hjärnan att spara smart?

Livet är fyllt av frestelser och direkta belöningar. Lär dig att undvika de tankefällor som finns inbyggda i våra hjärnor och fatta finansiella, smarta beslut.