Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Carlsberg satsar på klimatsmart produkt

I samarbete med BillerudKorsnäs har Carlsberg tagit ett kliv mot att skapa världens första pappersölflaska. Den är gjord av hållbart träfiber. Forskningsprototypen går under namnet ”Green Fibre Bottle”. Öltillverkaren gör ytterligare ett framsteg mot en klimatsmart produkt.

Flaskan kommer att ha tunn plastfilm på insidan som är gjord av återvunnen plast. Målet på sikt är att hela flaskan ska vara biobaserad. Carlsberg presenterade sin innovation på C40 Worlds Mayors Summit 2019 i Köpenhamn.

– Vi arbetar intensivt med förpackningsinnovationer och är nöjda med de framsteg vi har gjort med Green Fibre Bottle. Även om vi ännu inte har kommit i mål är prototyperna ett viktigt steg mot att förverkliga vår ambition att få ut Green Fibre Bottle på marknaden. Innovation tar tid och vi kommer fortsätta samarbeta med ledande experter för att övervinna tekniska utmaningar, säger Myriam Shingleton, Vice President Group Development på Carlsberg Group.

Framtagningen av flaskan har skett i samarbete med ecoXpac, BillerudKorsnäs och forskare vid Danmarks Tekniske Universitet. Tack vare samarbetet födde PABOCO och fler företag har anslutit.

– Utvecklingen av Green Fibre Bottle visar att den här typen av innovationer är möjliga när flera parter arbetar tillsammans.  Därför är vi mycket glada över att andra likasinnade företag har anslutit sig till PABOCO. Denna typ av partnerskap där alla förenas i en ambition att skapa hållbara innovationer är det bästa sättet att åstadkomma verklig förändring, säger Myriam Shingleton

Carlsberg Sverige var först ut med att använda 100 procent återvunnen plast runt 6-packen för Carlsberg-varumärket. Detta minskar dess koldioxidpåverkan med upp till 60 procent.