Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Dags för pension? Så här preppar du

Snart dags för pension? Då kan det vara bra att förbereda sig så att du får koll på hur din ekonomi kommer att se ut i framtiden. Därför tänkte vi att det kan vara läge för en lite uppfräschning i hur du ska gå tillväga.

1)minpension.se har man lanserat ett verktyg som heter Uttagsplaneraren. Med den kan du göra en plan för dina pensionsuttag. Det krävs dock att du har ett år eller mindre kvar till pensionen. Fördelarna med planeraren är att du kan fördela pensionen över tid, göra skatteuträkning samt en aktivitetsplan för hur du tar kontakt med bolag och olika myndigheter för att förverkliga din plan.

Tänk på det här när du testar Uttagsplaneraren:

  1. Testa andra pensionsåldrar än 65 år
  2. Vad händer om du jobbar något år extra?
  3. Hur påverkas din pension om du väljer att ta ut den vid olika tillfällen, till exempel på lång eller kort sikt?
  4. Finns det delar av din pension som endast betalas ut under 5 år? Och vilka betalas ut under hela din livsstid?
  5. Kolla in vilken skatt du får. Det är ju olika skatt beroende vilken ålder du har. Det är nämligen stor skillnad på skatten beroende på hur gammal du är. LÄS MER HÄR!

 

2) En annan sak som kan vara bra att räkna ut är hur mycket pengar du kan tänkas behöva som pensionär. Finns det utgifter som du kan slopa när du ska gå i pension? Behöver du bil?

Att pensionen blir lägre än lönen vet de flesta. Därför är det bra att se över de utgifterna man har inför pensioneringen. Och kom ihåg att om du ska ta ut en del av pensionen på kortare tid så förändras dina inkomster på sikt.

Här följer några tips på hur du kan dra ner på utgifterna!

  • Gör din pensionsprognos så att du vet exakt hur mycket du kommer ha efter skatt. Då kan du prova på att vara pensionär i en månad för att de hur du klarar dig på det beloppet. Är förändringen tuff? Fick du pengar över?
  • Dessutom kan du göra egna budgetar på HALLÅ KONSUMENT! Där du enkelt kan få hjälp med att räkna ut de omkostnader du kan få som pensionär.
  • Tänk även på att du som pensionär kanske kan minska kostnaderna på flera områden. Till exempel transportkostnader, lunchkostnader. Dessutom kan det vara läge att se över  tv, internet, telefon och el med mera. Behöver du alla tv-kanaler? Se över dina försäkringar och lån. Inför köpstopp och handla bara det nödvändigaste. Köp second hand och begagnat.

3) Hur kan det bli mer pengar på kontot?

Pensionsmyndigheten uppskattar att cirka100 000 pensionärer inte söker bostadstillägg. Har du låg pension ska du ansöka hos Pensionsmyndigheten. De har en räknesnurra där du kan testa om det är aktuellt för dig, kolla här.