Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Den individuella sanningen om pensionen

Vi har tidigare skrivit om regeringsens satsning Prognos till alla. Satsningen gäller 80 miljoner kronor under perioden 2014-2017 till Pensionsmyndigheten för riktade informationsåtgärder till pensionsspararna. Målsättningen är att om fyra år ska hälften av Sveriges befolkning göra en pensionsprognos via Minpension.se.

Niklas Mild skriver i en artikel att han tror att regieringens informationssatsning kan komma att missa målet.

Enbart mer information förändrar ingenting. Redan i dag finns det en uppsjö av sätt att informera sig om pensionen, allt från orangea kuvert till informationsmöten hos myndigheter och arbetsgivare. Därtill kommer alla möten med bank- och försäkringsrådgivare samt en strid ström med artiklar och böcker om ämnet.

I sin artikel gör han en lite komisk liknelse till djurvärlden a ‘la Francis Bacon och menar att utmaningen och frågan vi borde ställa oss är, hur kan vi få fler att likt bina förädla informationen så att den kommer till nytta?

Niklas menar att det är få som orkar omsätta information till kunskap. Det som behövs är hjälp att förstår vad siffror och prognoser innebär för individen och vad denne kan göra själv för att påverka pensionen.

Intressant, individanpassad pensionsinformation till 6 miljoner svenskar! Hur lyckas man med det? Jag har pratat med Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten för att höra hur de jobbar.

Pensionsmyndigheten arbetar för att ge pensionsspararna en så snabb bild som möjligt av vad den totala pensionen kan tänkas bli per månad. Det är utgångspunkten och nyckeln till kunskap som leder till att spararna ska bli intresserade, säger Sten.

Är man nöjd behöver man inte göra någonting är budskapet. Är man däremot inte nöjd kommer följdfrågorna från spararen. Ju tidigare frågorna ställs desto bättre, då gäller det för oss att tala om vad pensionsspararen kan göra för att påverka sin pension.

Sen är det enkelheten kring hur man ska tänka gällande sin pension. De allra flesta gör rätt, det vill säga jobbar heltid, betalar skatt och har tjänstepension och behöver inte känna oro över sin pension – då landar man på mellan 60 och 75 procent av lönen i pension, beroende på hur många år man jobbar. Tyvärr är det många som oroar sig i onödan för att de tror att de behöver göra mer eller att de gör något fel.

Sten menar att grunden till pensionsångest är att en hel bransch satsar på marknadsföring som bygger på att människor ska bibehålla en oro kring sin pension i och med att det finns pengar att tjäna där.

Seriösa aktörer på marknaden borde arbeta mer för att minska oron kring pensionen, tycker Sten. Att göra en prognos och få en bild av sin totala pension leder till kunskap om hur man ska agera. Det är den individuella sanningen om pensionen och dessutom den mest personliga pensionsinformationen man kan få– mer individanpassat blir det inte.

Louise Svensson