Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Det blåser jämställdhetsvindar

Jämställdhet har i och med gårdagens EU-val tagit sig in i politiken på ett tydligare sätt. Feministiskt initiativ blir världens första parti som tar plats i ett parlament med feminism som huvudfråga. Och Gudrun Schyman tror på en spridning av jämställdhetsfrågor och respekt för mänskliga rättigheter i hela världen.

Det är tydligt att jämställdhet är i fokus. I arbetslivet diskuteras inte bara lika lön och kvinnors plats i styrelserummen utan även jämställdhet utifrån etisk härkomst och sexuell läggning.

Pensionsmyndigheten har under den senaste tiden tagit fasta på dessa frågor. I deras senaste kampanjer har grupper som riskerar att få en låg pension varit fokus – pensionssparare som inte är födda i Sverige och kvinnor. I Almedalen arrangerar de ett kunskapsseminarium på temat ”hur det ser ut för kvinnor och pension”.

En av de största fällorna för kvinnor när det gäller pension är deltidsarbete. Arbetar man deltid under en längre tid blir lönen lägre och således även pensionen. Pensionsmyndigheten lyfter en rad frågor på seminariet. Hur jämställt är arbetslivet? Hur jämställt är pensionssystemet? Varför intresserar sig inte kvinnor för sin pension i samma utsträckning som män? Samtidigt som de försöker svara på frågorna bjuder de också på handfasta tips om vad som påverkar pensionen under livet.

I Sverige är det idag 39 procent av kvinnorna som arbetar deltid, men bara 12 procent av männen. Det är fakta hämtat från artikeln ”Jobba deltid – förlora två tredjedelar av tjänstepensionen” i senaste numret av Pensioner & Förmåner. I artikeln finns tydligt beskrivna exempel på hur deltidsarbete påverkar pensionen, för den intresserade.

Långsiktigt deltidsarbete sänker tjänstepensionen mer än de flesta tror och det är framför allt kvinnorna som drabbas, säger Alectas pensionsekonom Eva Adolphsson till Pensioner & Förmåner.

Vår gästbloggare Kristina Kamp skrev för ett par veckor sedan att män oroar sig för sina höga skulder och kvinnor för sin låga pension. Just därför blev fokus i hennes två senaste inlägg konkreta tips till kvinnor om både kapitalförvaltning och pensioner.

Och det är nog just det som behövs. Att jämställhetsfrågorna kommer högre upp på agendan. Att diskussionen skapar medvetenhet om vad de långsiktiga konsekvenserna blir. Vet man det, blir det enklare att under resans gång göra det som eventuellt behövs för att kompensera låga pensionsavsättningar, istället för att oroa sig över pensionen.

Så om du oroar dig för din pension, missa inte Pensionsmyndighetens kunskapsseminarium den 1 juli klockan 15-16 i Nowas trädgård under Almedalsveckan.

Louise Svensson