Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Johan Florén

Det finns ingen Planet B

Tittar på Presidenter som gör saker tillsammans: ler, vinkar, håller hand, pussas…

Att kalla det en ”bromance” är kanske att gå lite långt, men världen förundras ändå över den till synes goda stämning som tycks råda när president Macron nu besöker presidenter Trump. Han är till med den förste statschefen som mottas med en statsbankett av Trump.

Handlar det om personkemi? Eller finns det någon übersmart allians som världen ännu inte förstått?

De två presidenterna i princip är varandras motsatser. 70-årig nationalist som vill resa både tullmurar och andra murar möter 40-årig globalist och frihandelsförespråkare.

Trump är en miljardär från näringslivet som aktivt motarbetar klimatomställningen både internationellt och på hemmaplan. Macron tar ledartröjan i hela den globala omställningen med progressiv klimatlagstiftning i Frankrike som inspirerar långt utanför landets gränser, men också genom att ständigt ta upp frågan i internationella politiska sammanhang.

Macron är en politisk stjärna, det råder det ingen tvekan om vid det här laget. Kanske han också är en av de ovanliga strategerna som faktiskt har en större plan än att bara försvara sina egna intressen.

Och så är det ju det där med ”balls”. Titta på den här sammanfattningen av Macrons tal i veckan – i den amerikanska kongressen. Inget hymlande, om man säger så.

Straight talk, with a Fat French Accent.

Johan Florén